El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís rastreja l'origen del valencianisme en Alcoi

Jordi Abad (esquerra), Màrius Ivorra (centre) i Paco Blay (dreta).

La presentació del llibre 'Alcoi Cent anys de valencianisme' tindrà lloc al Centre Ovidi Montllor (c/Vistabella, 8) a partir de les 19.30 h. L'historiador i coautor de l'obra, Paco Blay, s'encarregarà de pronunciar una conferència sobre el moviment valencianista a Alcoi.

'Alcoi Cent anys de valencianisme' és l'obra amb què els historiadors Paco Blay i Jordi Abad han rastrejat l'origen del moviment valencianista a Alcoi; un fet que es remunta al 1918 amb la fundació de la Joventut Valencianista Alcoiana, la primera organització d'aquest caire polític que va nàixer en Alcoi. Aprofitant l’efemèride, el treball de Blay i Abad es presentarà al públic el pròxim 18 de gener, acte que vindrà seguit d'un sopar commemoratiu i de l'obsequi del llibre a tot el públic assistent.

La iniciativa ha estat convocada des de la formació Bloc Alcoi, que en l'actualitat conforma la coalició política Compromís Alcoi. El líder d'aquesta última formació, Màrius Ivorra, ha escrit el pròleg d''Alcoi Cent anys de valencianisme'. Tal com es llig a la seua introducció, Ivorra considera que els valencianistes alcoians continuen lluitant per les mateixes aspiracions que els seus antecessors polítics: "ser un país lliure i sobirà: disposar d'un Estat propi (en forma de República) (...) empoderar els municipis i comarques; assegurar l'estat del benestar" entre altres coses.

Un dels coautors de l'obra, Jordi Abad, ha reconegut la dificultat d'accedir a les fonts per tal d'historiografiar el llibre, una tasca per a la qual s'ha disposat de l'ajut dels treballadors de l'arxiu municipal d'Alcoi. Entre aquestes fonts es troben diversos diaris de l'època, així com el treball 'El valencianisme polític, 1874-1939', escrit per Alfons Cucó. 

En aquesta línia, Paco Blay ha citat publicacions de l'època com 'Alcoi Industrial' que han servit per a contextualitzar l'obra, així com l'arxiu digital que disposa Alcoi en l'actualitat, BIVIA. Respecte al naixement de Joventut Valencianista Alcoiana, Blay ha assegurat que "no es tractà d'un fet aïllat" que aparegueren aquesta mena de col·lectius, sinó que el seu naixement respongué a la manifestació d'un ambient que es vivia en Alcoi en aquella època.