El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís reclama a Ábalos que es recuperen les freqüències del tren Alcoi-Xàtiva

L'estació d'Alcoi

El senador per Compromís Carles Mulet ha escrit directament al Ministre de Transports José Luis Ábalos "amb l'esperança que l'actual govern es prenga seriosament aquesta situació".
 

Tan sols dos trens cada dia, un de matí i altre a primera hora de la vesprada. Eixa és tota l'oferta que es fa ara mateix des de l'estació de trens d'Alcoi, i que des de Compromís consideren insuficient. Els nacionalistes temen que "la pandèmia acabe sent l'excusa per a tancar estacions, perpetuar mals serveis i precaritzar-los encara més".

Com tot durant la pandèmia, les freqüències de tren es van reduir i ara amb la nova normalitat s'han recuperat moltes de les freqüències habituals. Però des de Compromís, el seu senador Carles Mulet alerta que, mentre els trens de rodalia han tornat a la normalitat, diverses línies valencianes no ho han fet, en concret la d'Alcoi-Xàtiva; i les de València a Conca-Madrid, Terol-Saragossa i Vinaròs. "La destralada al nombre de trens no s'ha recuperat, quelcom lamentable, perquè partien ja d'una oferta mínima", explica Mulet, qui assegura que la "situació es reitera per tot l'Estat, fent mossa en les zones més rurals i buidades. Nombroses poblacions temen que la pandèmia acabe sent l'excusa per a tancar estacions, perpetuar mals serveis i precaritzar-los encara més".

En el cas que ens afecta, la línia Alcoi-Xàtiva, la freqüència es va reduir a la meitat i així es manté ara, amb dos trens cada dia, un de matí a les 6:12 entre setmana i les 8:50 els caps de setmana; i el segon a les 14:33 hores. Mulet considera açò "insuficient, especialment durant la pandèmia, quan més necessari que mai és mantenir la distància de seguretat, per la qual cosa allò més lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no orientar-se sobre la base de l'ocupació que havia tingut aqueix tren durant la pandèmia, el que els deixa sense possibilitat de tornar el mateix dia".

A més, Mulet recorda que aquesta línia està en la llista de les declarades d'Obligació de Servei Públic, i "no ens sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s'estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic".

El cas de la línia Alcoi-Xàtiva no és únic, però és l'exemple que ha utilitzat Carles Mulet per a reclamar més foment del transport públic, i la necessitat d'accelerar el Tren de la Costa cap a les comarques del sud, perquè "seria providencial per al sector turístic i la competitivitat empresarial".

Tot açò s'ha traslladat al ministre Ábalos en una carta, perquè Mulet no té esperança que el debat parlamentari ajude a avançar la qüestió: "Davant la inutilitat i inconcreció d'algunes respostes del Govern i la poca agilitat que pot suposar que es debata la iniciativa parlamentària presentada sobre aquest tema en la Comissió en un termini pròxim a l'any, hem optat per posar en coneixement del ministre aquestes preocupacions, amb l'esperança que l'actual govern es prenga seriosament aquesta situació".