El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de El Cercle de Podem Alcoi, davant les manifestacions realitzades per la Diputada de Podem per la província d'Alacant, Rita Bosaho, volem aclarir el següent:,

El Cercle de Podem Alcoi, davant les manifestacions realitzades per la Diputada de Podem per la província d'Alacant, Rita Bosaho, volem aclarir el següent:

Comunicat del Cercle Podem Alcoi

Donem el nostre total suport a la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi en el seu format actual, incloent els Patges Reials, tan estimats per tot Alcoi i especialment pels xiquets.

Recordem a la nostra companya Rita, que la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi, unida a la tradició que a Espanya es té d'aquest acte que forma part del Nadal, mai ha tingut cap aire racista o xenòfob cap a cap raça, religió o creença. La tradició de la Cavalcada d'Alcoi, i en concret la del personatge del Patge Reial, ha estat respectuosa amb qualsevol identitat cultural o de raça.

Lamentem doncs que, per donar opinió d'un acte tan entranyable per als Alcoians, no s'estiga documentat prèviament, perquè aquesta siga objectiva i raonada sobre una tradició tan arrelada a la població alcoiana, per ser la Cavalcada més antiga d'Espanya, i amb les seues peculiaritats: el Ban Reial, les "burretes", on els xiquets dipositen les seues cartes als Reis Mags, l'Adoració, etc., que fan que la nostra Cavalcada siga admirada i coneguda més enllà de les nostres fronteres.

El personatge dels Patges Reials mai es va crear pensant en menyscabar cap raça, ni vincular-lo o menysprear-lo en l'estrat social; més aviat al contrari, es va realitzar pensant en portar l'alegria ni més ni menys que als més menuts, i quan es va introduir a la Cavalcada, a principis del Segle XX, es va pensar que seria una il•lusió per a molts xiquets en temps tan difícils, com també ho són ara.

Per tot el recorregut de la Cavalcada, aquests patges arriben a les cases pujant als balcons

amb les seves escales vermelles portant els paquets dels regals per als xiquets, i són rebuts

per tota la família, i amb molt d'afecte lliuren els regals, participant amb la família d'un moment "màgic", i se'ls obsequia amb dolços i refrigeris.

A Alcoi no es podria entendre la Cavalcada de Reis Mags sense un personatge tan estimat i entranyable com el Patge Reial, que per raons òbvies va emmascarat de negre, ja que d'aquesta manera "incògnita" participen d'ell molts dels familiars d'aquests xiquets que reben els regals, i acompanyen amb la seva brillantor la nit màgica del dia 5 de gener.

Per això, estimada Rita, et convidem a conèixer en persona la nostra peculiar Cavalcada de Reis perquè la visques per dins, la gaudisques, i parles doncs d'ella com ho mereix. No sempre encertem en les nostres opinions quan tractem un assumpte desconegut, ja que podem arribar a ferir la sensibilitat de certs col·lectius i confondre les seves tradicions.

Un exemple de com defensar aquestes tradicions, i de com poder parlar sobre un assumpte des d'un punt de vista objectiu, documentat, i coneixent les singularitats de la nostra Cavalcada de Reis Mags, és el que farà en el Ple del Senat del dimecres 13 de desembre la nostra Senadora de PODEM per la circumscripció d'Alacant, l’alcoiana Vicenta Giménez, on sol·licitarà que la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi siga declarada per la Unesco com a "Bé Immaterial de la Humanitat".

El Cercle de Podem Alcoi, davant les manifestacions realitzades per la Diputada de Podem per la província d'Alacant, Rita Bosaho, volem aclarir el següent: