El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad ,

Germán Llorca-Abad 

Comunistes!

 Definitivament, Berlanga va morir massa prompte. Ara bé, l’home hauria estat completament desbordat per la muntanya de despropòsits que coneixem al …

 

Definitivament, Berlanga va morir massa prompte. Ara bé, l’home hauria estat completament desbordat per la muntanya de despropòsits que coneixem al dia. No hauria sabut ni per on començar a fer pel·lícules... o sí, però difícilment haguera pogut evitar el desconcert diari al que assistim les persones (desconcert protagonitzat pels pallassos professionals d’este "teatret" al que li diem "vida").

La setmana passada va deixar un bon grapat de titulars dignes d’atenció. El del regidor de l’Ajuntament de València que fingia parlar anglés amagat darrere del bosset. Aquell del ‘diversión con banderas’ a la Comunitat de Madrid, al més pur estil de Sheldon Cooper. I el meu preferit, l’amenaça de Donald Trump de prohibir la venda de ‘Tik Tok’ a una empresa que no fóra de la seua corda. Un anunci tan-tan d’estil comunista, que m’admira que cap analista de renom s’haja atrevit a posar-li eixe apel·latiu tan evident.

El nostre món és complicat d’entendre però perquè usem un vocabulari passat de moda, d’una altra època. I no és una qüestió menor. Penseu que una paraula, metafòricament, és com una llum. Eixa llum il·lumina (= ajuda a vore) o hauria d’il·luminar la part de la realitat volem mostrar i comprendre. Però això també té un efecte col·lateral: hi ha una pila de coses que es queden en el costat de la foscor i fora de la vista. Es com seguir pensant que "privat" significa "més eficient" (intenteu canviar de companyia telefònica sense que vos coste la salut), que un "inversor" dels que fan pujar o baixar diàriament la borsa no és en realitat un "especulador" (movent desenes de milers de milions d’euros de forma instantània), o que "proteccionisme" no siga un eufemisme d’això que fan obertament els països de règim "comunista".

Imposar un ordre és imposar les paraules que l’expliquen. I la desgràcia és que, normalment, a qui posa les paraules no li interessa dilucidar clarament els fets. Esta inèrcia acaba generant una actitud conformista: preferim aferrar-nos a les mentires reconfortants que dedicar temps a comprendre veritats incòmodes

Ara que ho he escrit, serà per això mai toca parlar de "república o monarquia", o que és un pecat mortal dir que hi ha indicis claríssims què la política i la justícia "van de la mà" quan la Constitució diu que haurien d’estar separades, o que siga impossible saber de què estan fets els ‘genaros’ de Cocentaina !!!

Germán Llorca-Abad