Article d'opinió de Article de Lucía Romero, historiadora d'art i comissària de l'exposició,
Concha Ros. All of them/ Totes elles i la identitat
Ja no es produeix exclusivament un anàlisi identitària de l'artista, i per tant personal, sinó que ara es tracta d'una reflexió sobre la reconstrucció personal de les dones com a gènere i com a éssers. Cada part en reconstrucció parla amb un doble missatge, el que l'artista li'n dóna pe ser ella la que es representa i per tant té un sentit determinat; i el que més àmpliament es tradueix com a reconstrucció de totes les dones. Lucía Romero
La sala d'Art La Capella i en combinació amb l'Associació ArtNostre ha dut a Alcoi a l'artista valenciana Concha Ros. Des que guanyara la V Biennal ArtNostre en 2017, la seua obra s'ha pogut veure a tot l'Alcoià - El Comtat de mans de la Mancomunitat.
Aquesta exposició forma part del premi de la V Biennal i es podrà veure fins el 21 de juliol a La Capella (C/ Camí, 42. Alcoi)
Concha Ros es va formar a la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de València i és doctora en Belles Arts. Ha estat professora de la mateixa universitat i s'ha endinsat plàsticament en el món del dibuix.
El que l'artista ha dut a La Capella han estat tres sèries on es desprèn el concepte de la identitat en construcció i els rols com a imposició social.
La primera sèrie que presenta l'artista es titula Brotes, d'ací s'extrau una obra molt íntima i personal on les seues experiències vitals es transformen en temes individuals; és per això que el personatge central és un autoretrat que treballa cada temàtica per separat, com son les dificultats laborals, la soledat, la fortalesa, el futur incert, el pas del temps, ...
Brotes compta amb dues peces animades, "Houdini" i "No space" que han estat posades en moviment gràcies a la col·laboració amb Miguel Vidal, professor del Departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles. Gràcies al seu treball l'obra de Ros es pot contemplar des d'una altra perspectiva on augmenta el llenguatge conceptual de les obres.
D'aquesta manera, des de les experiències particulars de Brotes ens dirigim a la sèrie Self Made Woman, que difon un missatge més ampli i dedicat a un col·lectiu més puntual, les dones.
Ja no es produeix exclusivament un anàlisi identitària de l'artista, i per tant personal, sinó que ara es tracta d'una reflexió sobre la reconstrucció personal de les dones com a gènere i com a éssers. Cada part en reconstrucció parla amb un doble missatge, el que l'artista li'n dóna pe ser ella la que es representa i per tant té un sentit determinat; i el que més àmpliament es tradueix com a reconstrucció de totes les dones.
Si bé les figures representades no tenen rostre ni roba és per un motiu específic, d'aquesta manera Ros no identifica en cap moment una dona determinada, i d'aquesta manera aconsegueix fer a arribar el seu discurs a totes elles.
Seguint el treball de l'artista entrem dins de la següent sèrie on presenta un format divers, ja que les obres estan realitzades sobre un tondo o suport circular de fusta; i per un altre, treballa amb acrílics a banda de l'ús del grafit.
Centra la seua observació en punts concrets del cos en construcció analitzant d'aquesta manera el seu significat. Els peus en construcció simbolitzen la impossibilitat de caminar en un moment donat de l'artista i per a poder seguir el seu camí la reconstrucció passa a ser vital. Al igual passa amb la centralització de la reconstrucció de la mà, ja que com a dibuixant i artista, les mans són el seu mitjà de treball.
Com es pot apreciar, tota l'obra de Ros posa de relleu en primer lloc un anàlisi propi, on la seua vida i la seua situació són el motiu per a evolucionar cap a la generalitat i ampliar els temes cap a la resta de dones.
Exposa una obra on la protagonista és la dona i la seua necessitat de rebel•lar-se vers una imposició social que la obliga a ser i a comportant-se d'una determinada manera. És per això que la reconstrucció no es deu per una mancança identitària exclusivament sinó per una evolució personal com a ésser lliure i capaç de decidir com vol ser.
El proper dissabte dia 7 de juliol a les 12h. l'artista realitzarà una única visita guiada, on tothom que ho desitge pot participar i conèixer de més a prop la seua proposta expositiva.
Lucia Romero, Historiadora de l'Art