El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coneix les novetats dels Moros i Cristians d’Alcoi per a 2023

Repartiment de la pòlvora al Baradello de Moya / AM

Seran les Entrades més multitudinàries amb la participació de 15.000 persones. 

Per fi ha arribat el 21 d’abril, l’inici de les festes de Moros i Cristians d’Alcoi de la plena normalitat. També serà l’any on augmenta la participació en les Entrades (500 persones més) i una de les Trilogies més multitudinàries pel que fa a visitants, ja que les Entrades cauen en dissabte. Aquest Dia dels Músics serà el preàmbul de la Trilogia, que s’allargarà fins al 24 d’abril.

Tot el treball dels càrrecs festers, de les 28 filaes, Ajuntament i Associació de Sant Jordi es veurà condensat en els 4 dies de festes. El dia dels Músics, aquest 21 d’abril, començarà amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Silvia Gómez. Cal destacar que durant aquest 20 i 21 d’abril s’ha repartit la pólvora al Baradello de Moya, Segons xifres del consistori, cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora. En total, es repartiran 3.200 quilos de pólvora per a l’alardo, vora 200 quilos més que en 2022. L’alardo tindrà un total de 2.330 participants amb 650 llicències noves.


Una de les novetats per al 22 d’abril serà la participació a les Entrades. Segons informació del consistori, es calcula que aproximadament en 15.000 persones, sumant les persones components de les filaes, ‘boatos’ i bandes de música. Aproximadament són 500 més que en 2022.

ARAMULTIMÈDIA hem donat a conéixer tota la informació relativa als càrrecs en format d’entrevista en vídeo. Els cristians estan encapçalats pel seu Capità, Jesús Mullor i la seua filà Cruzados. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Ligeros recaurà sobre Salvador Micó, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Alcodianos, Miquel Jordá i l’Alferes Moro de Filà Mudéjars, Alfonso Caerols, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Omar Castañer i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Nicolás Sánchez, de la filà Andalusos.


Entre les personalitats que acudiran enguany a presenciar les Entrades de Moros i Cristians d'Alcoi, podem destacar a la ministra de Ciència i Innovació; Diana Morant Ripoll el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; o el president de les Corts, Enric Morera. Estaran acompanyats per la corporació municipal, consellers, alcaldes d’altres municipis i distintes personalitats. Per a totes les festes hi ha acreditats uns 100 mitjans de comunicació d’àmbit internacional, nacional i comarcal com és el nostre cas. Les Festes finalitzaran el 23 d’abril (Dia dels Músics) i el 24 d’abril (Dia dels Trons). 

Més enllà de la Festa


Els organitzadors de Nostra Festa sempre intenten millorar i incorporar novetats. El parc de la Glorieta acollirà la sisena edició de ‘Tapa i Festa’. Enguany augmenta l'oferta amb 20 llocs de venda instal·lats en carpes i furgoteques. Obrirà del 20 al 24. Com cada any, també estarà el tradicional Mercadet ambulant Sant Jordi que se situa al llarg de la calçada del parc Cervantes i del carrer Els Alçamora fins al centre comercial. Enguany compta amb 90 llocs de venda de productes variats, incloent-hi la zona furgoteca de menjar gurmet. Enfront del centre de salut La Fàbrica hi haurà una caseta amb 6 lavabos adaptadats a persones amb mobilitat reduïda. D'altra banda, en la plaça Emilio Sala s'instal·laran 5 llocs de menjar ràpid.


El dispositiu de seguretat enguany comptarà amb més de 2.460 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra del Dia dels Músics (615 cada dia). Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2023 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants. Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament.


A més, la Regidoria de Transició Ecològica ha explicat que hi haurà un dispositiu especial de neteja, a més de l’habitual encarregat de la neteja dels vials després dels principals actes, amb la maquinària per netejar la ciutat del contracte de recollida de residus i neteja, la ciutat tornarà al seu estat habitual com més aviat millor, tenint en compte la dificultat que presenta netejar els recorreguts entre un acte i un altre. També hi haurà una reubicació de contenidors passant a haver nou punts en el centre ubicats en Sor Elena Picurelli 1, Sant Domènec (Enfront del Mercat Sant Mateu), Capellà Navarro 9, Alarcón 1, País Valencià 5 i 68, plaça Emili Sala 2, Ambaixador Irles 16 i Pintor Casanova, 44.


I per a que tothom puga viure les festes amb tranquil·litat, s'habilitaran uns punts ‘Lila’ durant les festes que tindran la cobertura policial necessària per a actuar en cas que aquests detecten o siguen requerits per alguna possible víctima o siga precisa la intervenció amb la finalitat de resoldre molèsties.