El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Conferència sobre les xemeneies d’Alcoi aquest dilluns a les 18:30 h

Ximeneia / Alcoi Industrial

L'activitat serà a través de la plataforma Zoom i per participar cal posar-se en contacte amb Secretaria de l'AMCTIAC: 937 803 787 (Susana Peral) o enviant un correu electrònic a secretaria@amctaic.org. 

Ramón Molina, José L. Boronat i Enrique Masiá, socis d’Alcoi Industrial, imparteixen aquest dilluns 14 de juny a les 18:30 h, la conferència en línia "El parc de xemeneies industrials d’Alcoi i el seu entorn, paisatge diari que evidència la seva història industrial."

La conferència està organitzada pel Fòrum Patrimoni Industrial de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueología Industrial de Catalunya (AMCTAIC). L'activitat serà a través de la plataforma Zoom i per participar cal posar-se en contacte amb Secretaria de l'AMCTIAC: 937 803 787 (Susana Peral) o enviant un correu electrònic a secretaria@amctaic.org. 


La xerrada
El parc de xemeneies industrials d’Alcoi i el seu entorn, paisatge diari que evidencia la seva història industrial. La xemeneia d’una fàbrica és l’element arquitectònic més visible del paisatge de tota ciutat que hagi viscut la industrialització al llarg de la primera revolució industrial del segle XIX.


Tot que els primers moments, els eixos motors de les fàbriques s’accionen per l’energia hidràulica, només estaran unes dècades en funcionament. La màquina de vapor, desenvolupada a principis del segle, aviat substitueix la roda hidràulica. I així continua fins a l’aparició i difusió de l’energia i el motor elèctric, ja al segle XX.


Al llarg de més de cent anys la presència d’una xemeneia delata invariablement l’existència d’una fàbrica, i tot i l’arribada de l’electricitat, les calderes segueixen sent elements indispensables en moltes activitats industrials, - papereres, químiques, alimentació, etc. – fet pel qual, associades a elles, les xemeneies de maó se segueixen construint fins a la segona meitat del segle XX. Algunes, veritables joies de l’arquitectura industrial.


Situades a Alcoi i la seua àrea d’influència, les 128 xemeneies inventariades i estudiades per Ramón Molina Ferrero fa una dècada, construïdes totes entre 1830 i 1960, són el testimoni públic de l’èxit amb el qual la ciutat va viure el procés d’industrialització. I moltes d’elles segueixen avui en peu, donant al paisatge urbà una “atmosfera industrial” que Alfred Marshall assegurava que es respirava en els districtes industrials.