El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Conselleria estudiarà fer més flexible l'atorgament de llicències en els centres històrics

Reunió dels comerciants amb la regidora Vanessa Moltó i el director de comerç/Aj
Primeres reaccions després de la protesta dels comerciants del centre d'Alcoi per l'estat de deixadesa del barri

Les protestes dels comerciants i les dificultats per obrir nous negocis en el centre històric d'Alcoi entren en el debat polític autonòmic. La conselleria de comerç s'ha compromés a estudiar si es pot flexibilitzar l'actual llei autonòmica d'accessibilitat, un dels principals entrebancs. Un compromís que els populars qualifiquen de "brindis al sol", i demanaran aclariments sobre aquesta flexibilització a les Corts Valencianes.

El director general de comerç Natxo Costa, i la regidora de comerç d'Alcoi Vanessa Moltó, s'han reunit amb els comerciants del centre uns dies després de la seua jornada de protesta per l'estat de deixadesa del barri. Des de la conselleria de comerç, Natxo Costa s'ha compromés amb els comerciants a constituir una mesa de treball entre Comerç, Patrimoni, Benestar Social i ajuntaments afectats, per tal d'estudiar com es pot flexibilitzar l'actual llei autonòmica d'accessibilitat, un dels principals entrebancs que hi ha per atorgar llicències d'obertura en edificis protegits o catalogats.

Un compromís que ha despertat diferents reaccions. Des del Partit Popular consideren que es tracta d'un "brindis al sol" del govern de la generalitat per tal "de fer callar i calmar els ànims de les protestes de la setmana passada". És per això que li han demanat al seu diputat Fernando Pastor que pregunte en la comissió corresponent de les Corts per tal d'aclarir en què consistiran aquestes mesures.

Per la seua banda, els comerciants d'AlCentro, han mostrat la seua satisfacció per la intenció de conselleria, ja que resoldria una de les tres principals reivindicacions del sector comercial: una normativa més laxa que anime a obrir negocis. Tot i això també recorden que hi ha altres reivindicacions, com fer el centre més amable per als vianants amb un trànsit menys intens i major transport públic; i facilitar la rehabilitació de vivendes per atraure més veïns.

Des de l'Ajuntament, la regidora Vanessa Moltó, ha oferit l'assessorament tècnic de la seua regidoria fins que la mesa de treball comence a traure conclusions. També ha recordat les diferents iniciatives que ja s'han posat en marxa, "com les bonificacions al 50% en la taxa de llicència d'obertura al centre, les ajudes iNMpuls al lloguer, així com la llicència exprés". Reconeix que al centre hi ha un problema que "s'arrossega des de fa més de 30 anys i que l'actual Govern intenta pal·liar amb la implantació de nous serveis com l'Àgora, l'oficina PROP, la recuperació del CADA, o el Palau de Justícia". Tot i això, reconeix que queden coses per fer "com la recuperació de l'entorn, i en aquest sentit l'Ajuntament ha posat en marxa el programa ARRUS, pel qual els veïns poden demanar subvencions del 55% a fons perdut per la rehabilitació del seu edifici, per altra banda, també hi ha regulada bonificació del 95% a l'impost de construcció (ICIO) al centre".