El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Conselleria rebutja la planta fotovoltaica a la partida de Polop Alt

Fotografia de l'excursió organitzada per La Carrasca a la zona de Polop Alt

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció valora molt positivament la decisió de la Conselleria, que està reconeixent el que ja s'havia argumentat per part de les entitats que s'oposaven al projecte.

El motiu és que la instal·lació en aquetsa zona afectaria un espai natural d'alt valor ambiental i no es cobreixen els requisits i critèri d'ubicació establerts al Decret Lleli 14/2020 del Consell.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica acaba d’emetre una resolució en la que anuncia que inadmet el tràmit del projecte de la plata solar fotovoltaica que Iberdrola vol instal·lar a la partida alcoiana de Polop Alt.

Recordar que la Colla Ecologista La Carrasca ja havia explicat que la qualitat del paisatge agrícola de la Vall de Polop és molt alta i que forma part del Paisatge de Rellevància Regional Serres de l’Interior d’Alacant, Mariola, el Maigmó i la Penya Roja, que té entre els seus objectius “conservar els valuosos paisatges agroforestals situats als voltants del barranc del Troncal, al peu del carrascar de la Font Roja”.

També van parlar de la reintroducció recent feta del ‘xoriguer petit’, un un ocell estepari que sol viure als camps de secà conreats de manera extensiva, espais que van desapareixent en ser substituïts pel bosc quan els camps s’abandonen i també quan es transformen en regadius. Malgrat el valor esmentat, aquest espai no gaudeix de cap protecció urbanística, ja que gran part dels terrenys agraris de la partida estan qualificats com a sòl no urbanitzable comú.

La Resolució està firmada el 23 de gener pel director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, i rebutja el projecte de planta solar fotovoltaica basant-se en l'incompliment dels requisits previstos en el Decret llei 14/2020, de 7 d'agost, del Consell.

 En concret, el projecte no compleix els criteris d'ubicació establerts, ja que segons l'informe tècnic emés per la Conselleria, s'ha d'evitar, amb caràcter general, ocupar sòl no urbanitzable protegit o afectat per figures de protecció mediambiental, i també els espais d'elevat valor natural amb independència del seu grau de protecció legal.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció valora molt positivament la decisió de la Conselleria, que està reconeixent el que ja s'havia argumentat per part de les entitats que s'oposaven al projecte. La Carrasca  considera que l'allau de projectes fotovoltaics que estan tramitant-se massivament arreu del territori respon en gran part a interessos especulatius de fons d'inversió i a les pressions de l'oligopoli elèctric, que pretén mantindre el control de la producció d'energia fotovoltaica.

El col·lectiu ecologista defensa la transició cap a un model basat en les energies renovables que compte amb la participació de la societat i que evite la destrucció de més terres agrícoles, boscos i espais naturals en general. Cal prioritzar la instal·lació en zones amb baixa sensibilitat ambiental, com ara teulades i cobertes, zones industrials, abocadors, escombreres, mines abandonades, zones degradades junt a infraestructures d'autovies, autopistes i vies fèrries, canals a l'aire lliure o hivernacles ja consolidats. També reivindica disminuir el consum d’energia, donat que l’actual model de producció i consum és insostenible.