El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Constituïda una plataforma per denunciar les condicions "precàries" dels geriàtrics 'Domus Vi' en Alcoi i Cocentaina

El principal problema sembla ser la sobrecàrrega de feina a la qual estan exposats els membres del personal, i que soles durant l'últim any en el centre d'Alcoi ha fet que renuncien 10 treballadors.

Les famílies que tenen ingressats els seus majors en els centres geriàtrics 'Domus Vi' en Alcoi i Cocentaina han dit prou. Uns 60 d'aquests familiars han constituït una plataforma per denunciar l'atenció que reben les persones internes, "precària" segons diuen per la insuficient ràtio de cuidadors en relació al nombre d'interns.

El principal problema sembla ser la sobrecàrrega de feina a la qual estan exposats els membres del personal, i que soles durant l'últim any en el centre d'Alcoi ha fet que renuncien 10 treballadors. Des de la plataforma asseguren que els problemes s'han intensificat durant els últims 12 mesos, i ho responsabilitzen en part al canvi de titularitat del centre. Unes 270 persones es troben ingressades als centres d'Alcoi i Cocentaina, amb places que comparteixen titularitat privada, concertada i pública.

La plataforma ha sol·licitat a través de l'Ajuntament d'Alcoi una reunió amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, tot amb l'objectiu de solucionar les carències d'atenció que reben els interns. Consideren que un dels principals problemes és la relació de cuidadors i pacients, que compleix amb la normativa de Conselleria, però que sens dubte és insuficient per a cobrir l'alt volum de feina. "El grau de dependència dels interns va creixent a mesura que es prolonga la seua estada", recorda un dels membres de la plataforma; així doncs, l'increment en el nombre de grans dependents fa que siga imprescindible un reforç de la plantilla.

Membres de la plataforma han convocat la seua primera compareixença aquest 27 de novembre a l'AA.VV de Santa Rosa.

La plataforma porta constituïda des del passat 5 de novembre, després que des de les direccions dels centres s'haguera fet cas omís a les seues reivindicacions. De fet, en el mes d'abril d'aquest 2019 ja van presentar un escrit de denúncia, amb nombroses signatures de familiars afectats, i davant del qual les direccions dels centres es van justificar al·ludint al fet que complien amb la ràtio.

Més enllà de sol·licitar la correcció de carències, des de la plataforma mostren el convenciment de "mantenir una postura vigilant i col·laboradora" per la millora la qualitat de vida dels interns, així com "traslladar a la societat en general la realitat que es viu en les residències geriàtriques Domus Vi". I és que el problema pareix no ser exclusiu dels centres d'Alcoi i Cocentaina, ja que els treballadors d'alguns centres Domus Vi en València i Alacant també s'han manifestat per denunciar les seues condicions precàries de treball.