El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Consumir aigua de l'aixeta també durant la quarantena. Recomanació de la Iniciativa per la Gestió Publica de l'Aigua

*Segons l'Associació Espanyola d'Operadors Públics d'Aigua i Sanejament.

**Mitjana de consum segons l'Associació Nacional d'Empreses d'Aigua de Beguda Embotellada.

Els supermercats a l'estat espanyol han registrat un augment del 70% en la compra d'aigua embotellada des de l'inici de la crisi sanitària*, convertint-la en el producte més demandat després del paper higiènic. Col·lectius com ara la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l'Aigua demanen fer front a aquesta tendència, i recomanen a la ciutadania fer ús de l'aigua de l'aixeta. Afirmen que té la mateixa qualitat sanitària que l'embotellada, a més de ser més econòmica i de generar menys residus.

De fet, el col·lectiu ha demanat a l'Ajuntament d'Alcoi que inicie una campanya informativa sobre la seguretat sanitària de l'aigua de l'aixeta, i sobre els avantatges que presenta enfront del consum d'aigua embotellada. Les raons que aporten per a defensar la seua postura són diverses.

En primer lloc al·ludeixen a l'OMS, argumentant que l'aigua de l'aixeta té almenys la mateixa qualitat sanitària, que es garanteix amb un control sanitari permanent en tota la xarxa de proveïment. Pel que fa a l'economia, apunten que un litre d'aigua embotellada costa en el supermercat una mitjana de 0,30 €/litre. "Amb eixe import podem disposar a casa nostra de 350 litres d'aigua amb totes les garanties sanitàries i sense haver de desplaçar-nos", asseguren en nota de premsa.

A títol d'exemple, parlen que en Alcoi, amb 60.000 habitants i un consum de 132 litres per habitant i any**, es consumeixen normalment uns 7.920.000 litres d'aigua embotellada, amb un cost per als ciutadans de 2.376.000 €/any. "I això que disposem en el nostre domicili d'una aigua amb bona qualitat sanitària i 350 vegades més barata".

Des del punt de vista mediambiental, estimen que consumint aigua de l'aixeta en lloc d'aigua embotellada, permetria en Alcoi estalviar cada any una quantitat de residus de més de 213 tones de plàstic i 308 tones de cartó.