El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Contra l’auge dels robatoris a la llar: sistemes d’anti-bumping

Un dels focus principals de la delinqüència actual s’ha situat sobre les nostres llars. Amb delictes com l’okupació o els robatoris a la llar, una situació que requereix d’un bon sistema de protecció contra l’entrada dels lladres. Sobretot, emprant mecanismes d’anti-bumping que n’evitin l’accés immune oferint-nos la màxima protecció possible.

384.000 incidents a la llar a causa dels robatoris

En un context de crisi econòmica posterior a la pandèmia de la Covid-19, on alhora se suma la bretxa socioeconòmica de molts dels sectors socials, la criminalitat ha romàs en un perillós creixement exponencial. Exemple d’això ho són els documents gràfics i audiovisuals que, dia rere dia, s’esllavissen a les xarxes socials exposant tota mena de denúncies delinqüencials. Entre d’altres, destacant diversos delictes contra l’habitatge i la intimitat com ara l’okupació o els robatoris amb força a la llar. Dues tipologies que palesen una forta inseguretat per part de la ciutadania, sovint superada per la gravetat dels fets que s’esdevenen als seus barris.

Tanmateix, els robatoris a la llar i les okupacions de vegades també impliquen danys i perjudicis sobre l’habitatge. De fet, segons anàlisis delinqüencials dels que se’n fan ressò portals com Idealista, l’any 2019 es van registrar més de 384.000 incidents a la llar relacionats amb els robatoris. Tot i així, la metodologia d’alguns dels delinqüents s’esdevé de tal manera que el delicte gairebé no deixa traces, com ho és el cas del robatori per bumping. Motiu pel qual una de les opcions més recomanades per evitar-lo és la de disposar d’un pany anti-bumping combinat amb un escut de seguretat d’alta qualitat, com així ho recomanen els cerrajeros mon clau de Barcelona.

Segones residències: focus delinqüencial

Rastrejant la incidència, els robatoris a la llar s’esdevenen especialment a la costa, on se situa la majoria de les segones residències. A ulls del delinqüent, la casa perfecte on cometre un crim durant la temporada baixa. D’aquesta manera, l’anàlisi esmentat assenyala que Catalunya, Múrcia i el País Valencià tenen més probabilitat de patir un robatori a la llar respecte el conjunt d’Espanya, en un 58%, un 46% i un 11%, respectivament. Tant és així que els 7 primers dels 50 municipis espanyols amb més risc són catalans, trobant-hi també localitats valencianes i alacantines, incloent-ne les capitals, com Torrent, Torrevella, Oriola o Elx.

Entrant en com evitar aquesta mena de robatoris, i a banda d’instal·lar una alarma amb avís a la policia, és recomanable emprar altres mètodes d’igual o major utilitat. En alguns casos, la mera presència del cartell que avisa sobre la presència d’un sistema efectiu de seguretat ja és un repel·lent per molts dels lladres. Tot i així, cal tenir en compte que una bona part ha perfeccionat la seva metodologia, arribant a assenyalar les cases que passen més temps buides. Activitat que duen a terme tant pintant-ne la façana com emplaçant objectes que, en caure de la porta de l’immoble en obrir-se, certifiquin que encara hi són els llogaters o propietaris.

Què és el bumping i com evitar-lo?

El principal problema d’aquesta tècnica per accedir il·legalment a un habitatge és la seva senzillesa, fet pel qual és una de les més freqüents per a dur-ho a terme. Precisament, perquè és una de les tècniques que empren legalment els serrallers per poder accedir a una llar. Així, s’estima que el bumping pot obrir entre un 75% i un 90% dels panys de les portes actuals. Pel que fa al funcionament, el mètode consisteix en l’ús d’una mena de clau mestra —modificada— o clau bumping, la qual s’insereix al pany i es colpeja fins fersaltar els pistons alhora aconseguint obrir la porta sense deixar senyals.

El fet que el procés es demori tan sols un segons sense deixar-ne rastre és perillós, atès que dificulta la detecció del robatori. Tanmateix, empreses com Mon Clau, ofereixen solucions a l’entrada il·legal a qualsevol mena d’immoble gràcies als abans esmentats sistemes anti-bumping. Sent-ne un dels distribuïdors oficials, oferint-ne models com el de Mul-T-Lock MT5 reforçat, disposant d’una targeta magnètica única que evita fer duplicats de la clau. Tanmateix, amb un potent blindatge anti-trepant, anti-rossinyol, anti-extracció, anti-impresioning i anti-trencament a més d’anti-bumping.

Com funciona un pany anti-bumping?

Com s’ha esmentat abans, el sistema d’anti-bumping del Mul-T-Lock MT5 reforçat que ofereix Mon Clau se serveix de 3 mecanismes assegurant un altíssim grau de protecció. A diferència dels panys convencionals, aquí el cilindre concorda només amb una clau especial, servint-se d’un patró serrat en la clau que crea la línia requerida arran els perns telescòpics horitzontals, patentats per la firma en una nova modificació, de la barra superior. Finalment, l’esmentada clau especial disposa d’un ressort d’interacció mòbil anomenat Alpha Spring, el qual s’acobla amb un pern exclusiu a la part posterior del mecanisme creant una altra línia de tall totalment desconeguda pels lladres.

Mitjançant aquest mecanisme s’assegura una total protecció dels robatoris a la llar a partir del mètode bumping. A més, comptant amb què la clau d’MT5 no pot duplicar-se en una serralleria qualsevol, ja que depèn d’una maquinària i una patent concretes de les quals no disposen totes les serralleries. Afegint aquí el plus de seguretat de la tarjeta Mul-T-Lock que certifica que s’és propietari de la clau, evitant que tercers tractin de copiar-la. Definitivament, un sistema potent i eficaç per evitar que la nostra llar esdevingui objecte dels delinqüents actuals.