El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Coronaimbècils

No, tampoc no hi ha vacuna contra la Coronaimbecilitat. I és ben dramàtic, perquè els Coronaimbècils tenen una taxa de contagi molt més alta que la del Coronavirus normal.

És a dir, de nou i sense que hagen passat molts anys des de l’última grip exterminadora de la raça humana, tenim damunt una crisis comunicativa que hauria de fer-nos replantejar més d’una cosa.

Primer, la cancelació del Mobile World Congress. Després, les impressionants imatges d’un hospital construït en temps rècord en Wuhan. I, ara, les mascaretes que s’han acabat en totes les farmàcies del món mundial. No sé, però un poquet tocats de l’ala sí que estem. La por i les cabòries són lliures, però quan el contagi es dóna en el nivell del comportament col·lectiu, hauríem de preguntar-nos si comunicativament estem fent bé les coses. Diagnòstic? Estem infectats de Coronaimbecilitat. No vull ni imaginar-me "l’escampà" que farem el dia que hi haja una emergència urgent de veritat.

Tot açò hauria de fer-nos reflexionar sobre el paper que té el sistema de comunicació mediàtica en la propagació de la por i de les cabòries col·lectives. El Coronavirus és una classe de grip, per a la que no hi ha vacuna. Sorpresa 1: tampoc hi ha vacuna per a la grip normal (perquè és un virus que muta tots els anys i per això les vacunes estacionals, en ocasions, no serveixen de massa). Sorpresa 2: la taxa de mortalitat de la grip estacional és significativament més alta que la de Covid-19. Sorpresa 3: aleshores, per què tant de pànic? Perquè la gent som imbècil.

I he de reconéixer que no sé si hi ha raons mèdiques fundades per a tindre por. Però si les hi ha, ningú les explica correctament. Ara bé, el pànic és el resultat directe de l’exaltació ridícula que els mitjans de comunicació estan fent del tema per tot el món. I és per això, i perquè no passa només amb este tema, que si ix un Lorenzo Milá per la tele suggerint amb el que diu; ‘però estem bojos o què’, que es convertisca en trending topic. És a dir, fer un periodisme basat en la informació i no en les especulacions, s’ha convertit en singular i revolucionari. Senzillament increïble.

A la gent no li importa "la realitat". Ens importa una bleda la informació contrastada. Els fets han deixat de ser rellevants i el coneixement... què és això?