El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coronavirus a l'Alcoià i Comtat: els casos continuen pujant però mantenim les xifres de morts i hospitalitzats reduïdes

Segons l'actualització de xifres oficials feta per la Conselleria de Sanitat aquest 21 de desembre, el departament de Salut d'Alcoi compta amb 17.409 casos detectats des de l'inici de la pandèmia, 1.100 de l'última quinzena. Hem perdut 427 persones.
 

Les comarques tenen la mateixa incidència que en gener d'enguany, quan Alcoi va ser notícia per ser el municipi amb major incidència de tota Espanya. Però malgrat l'alta incidència, no hem sumat morts en la nova actualització de dades, i a l'Hospital comarcal ens mantenim amb menys de 20 persones ingressades per coronavirus. Continuem amb un virus molt contagiós, però ara per ara el major inconvenient està en les complicacions que generen els confinaments, ja que la majoria dels positius passen el coronavirus sense símptomes greus.

Si ens fixem en les xifres, són esgarrifoses i els casos continuen pujant de manera constant. Les comarques han sumat més de 350 nous positius en els últims dies, i la incidència acumulada de tot el departament puja fins als 804 casos per cada 100.000 habitats. No debades es tracta d'un virus molt contagiós, però no podem quedar-se només en les xifres de nous casos que ofereix Sanitat perquè la situació és molt diferent de la de l'any passat o d'altres onades similars.

Tenim una incidència molt més alta, més del doble, que en les mateixes dates de l'any passat, quan estava per damunt dels 300 casos per cada 100.000 habitants. Just el 21 de desembre a Alcoi es va decretar el tancament de totes les instal·lacions municipals, i teníem a la vista un Nadal amb restriccions. Si busquem una incidència tan alta com ara, la trobem a principis de gener, ja després de les festes, però mentre que ara no estem sumant quasi morts, en gener sumaven al voltant d'una desena cada setmana, sobretot per brots a residències de majors. En l'actualització de hui no hem sumat cap mort, i en l'últim mes han sigut 2.  

Pel que fa a l'ocupació hospitalària, la situació també es presenta diferent. Si ens comparem en el mateix període de l'any passat, tenim la mateixa xifra d'ingressats tot i tindre una incidència major. Segons les xifres oferides des de l'Hospital aqest divendres tenim 13 persones ingressades en planta i 6 en l'UCI. Si ens comparem amb gener, quan teníem la mateixa incidència que ara, la situació a l'hospital era molt pitjor, amb ingressos constants i l'hospital a punt de saturar-se. Tot i que les xifres marquen diferència, cal estar atents perquè 6 ingressats en l'UCI com tenim ara, és una xifra elevada.

És la primera temporada d'hivern que passem amb vacuna, i els resultats són més que evidents: mantenim alts índexs d'incidència perquè el virus està ací i és molt contagiós, però de moment no saturem hospitals ni tenim elevades xifres de morts. Tot i això, com és la primera vegada que vivim aquesta situació, és necessari mantindre algunes mesures, per això des de la Generalitat s'ha ampliat l'obligatorietat del passaport covid a més establiments, i hi ha prevista per a demà dimecres 22 de desembre una reunió interterritorial de totes les Comunitats per valorar la situació.

I ara, mirem les xifres actualitzades per municipis, primer els que tenen més de 5.000 habitants. Les incidències més altes estan a Alcoi, amb 997 casos per cada 100.000 habitants; Banyeres, amb 987 casos per cada 100.000 habitants, i Muro, amb 912 casos per cada 100.000 habitants. Cocentaina es queda en 720 casos per cada 100.000 habitants, i Ibi en 649 casos per cada 100.000 habitants. Li segueix Onil amb 513 casos per cada 100.000 habitants, i per últim, Castalla amb 468 casos per cada 100.000 habitants.

Pel que fa als pobles més xicotets, sumen casos Beniarrés, Benilloba, Planes, L'Orxa, Benasau, Alcosser i l'Alqueria d'Asnar. Queda incidència per casos més antics a Gaianes, Alfafara, Millena i Benillup. Els pobles del Comtat, juntament amb l'interior de les Marines, és de les poques zones que queden en verd en el mapa de la Comunitat Valenciana.