El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coronavirus a l'Alcoià i Comtat: repetim el descens d'incidència, ara un poc més pronunciat, i baixem a 4.415 casos per cada 100.000 habitants

Montcabrer i les comarques. Imatge del nostre caminant de muntanyes, Alberto Cortés.

Segons l'actualització de xifres oficials oferida per Sanitat aquest 1 de febrer, el departament de Salut d'Alcoi compta amb 34.872 casos detectats en tota la pandèmia, 6.037 en l'última quinzena. Hem perdut 439 persones.
 

Es confirma el canvi de tendència i comença a remetre la incidència d'aquesta onada. Hem superat la corba sense excessiva pressió a l'Hospital, on ara hi ha menys de 40 persones ingressades. Sí que hem de lamentar dos noves morts, una a Alcoi i l'altra a Ibi.

Tot indica que a les comarques ja hem superat el cim d'aquesta onada, que segons les xifres oficials oferides per Sanitat es va produir el passat 21 de gener, amb una incidència de 4.932 casos per cada 100.000 habitants, la més alta mai registrada en quasi dos anys de pandèmia. Des d'eixe dia no s'ha tornat a registrar un increment, i hui, per tercera actualització consecutiva, la incidència baixa de nou i es queda en 4.415 casos per cada 100.000 habitants.

En l'últim cap de setmana Sanitat ha tingut confirmació de 1.312 nous casos a les comarques, la xifra més baixa de les últimes tres setmanes, i que permés mantindre el descens d'incidència. Per municipis, no tots se sumen a aquest descens general, però pocs pobles, tan sols 6, estan per damunt de la mitjana del departament. Entre els municipis més poblats, la incidència més alta la tenim a Castalla, amb 5.028 casos per cada 100.000 habitants. Després tenim Alcoi, Muro i Cocentaina, tots amb incidències similars, entre 4.700 i 4.900 casos per cada 100.000 habitants. I pel que fa als pobles més menuts, Penàguila i Alcoleja presenten incidències elevades, per damunt de la mitjana del departament.

En l'Alcoià i Comtat seguim la mateixa tendència que en l'any passat. En 2021, el pic de l'onada es va registrar el 26 de gener, amb una incidència de 3.036 casos per cada 100.000 habitants. A partir d'eixe moment els descensos van ser lleugers però continus, i a finals de febrer ja estava quasi tota la comarca en xifres fora de risc, amb incidències per sota dels 250 casos per cada 100.000 habitants. Així que un poc de paciència que queden ja poques setmanes.

Enguany la incidència que tenim és molt superior, quasi el doble que a principis de febrer del 2021, però tot i tindre molts més casos, hem reduït notablement les xifres d'ocupació hospitalària i de morts. Aquest 1 de febrer de 2022 hi ha a l'Hospital 36 persones ingressades en planta i 2 en l'UCI per coronavirus quan l'any passat a principis de febrer eren més del triple, més de 150 ingressats, tot i que la pressió començava a reduir-se. Pel que fa a les morts, lamentem dos noves pèrdues que corresponen a Alcoi i Ibi, i ja són 14 des de principis de desembre; però l'any passat entre desembre i gener es registraren més de 100 morts, i en eixir de l'onada havíem perdut quasi 250 persones. I per últim les mesures socials també són clarament diferents. En febrer del 2021, totes les ciutats valencianes de més de 50.000 habitants, com Alcoi, es confinaven els caps de setmana; restauració i hostaleria continuaven tancades; i les reunions estaven limitades a 6 persones. També podem recordar fa dos anys, a principis de febrer del 2020, quan sentíem que la pandèmia estava descontrolada a la Xina però no érem conscients del que estava per vindre en dos setmanes.

I en relació amb el coronavirus, volem compartir els resultats d'un interessant estudi de la Universitat de València, on han comprovat que alguns col·lutoris bucals provoquen que la membrana del virus esclate, reduint la seua capacitat infectiva. En concret, és un component d'alguns col·lutoris, el Clorur de Cetilpiridini, CPC, el que provoca aquesta reacció. Ja s'ha demostrat que el virus té afinitat pels teixits bucals i es replica activament en les glàndules salivals, i amb aquest estudi es presenta la possibilitat de reduir la càrrega viral a la boca com a estratègia per a reduir la propagació del virus.