El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Coronavirus a l'Alcoià i el Comtat: mantenim incidència fora de risc però s'incrementen els casos a Alcoi i Ibi

Segons l'actualització de xifres oficials feta per Sanitat aquest 4 de juny, el Departament de Salut d'Alcoi compta amb 13.486 casos detectats en tota la pandèmia, 30 de l'última quinzena. Hem perdut 416 persones.
 

Els dos municipis més poblats del departament de salut han registrat un increment de nous casos molt superior als que estàvem habituats en maig. Així, la incidència de tot el departament ha passat de 13 casos per cada 100.000 habitants a 22 casos per cada 100.000 habitants. Continuem fora de risc, però cal mantindre les precaucions.

No és un increment desmesurat de nous casos, però com feia més d'un mes que sumàvem molt pocs, el canvi s'ha notat. Tot el departament ha passat d'una incidència de 13 casos per cada 100.000 habitants a principis d'aquesta mateixa setmana, a una incidència de 22 casos per cada 100.000 habitants.

L'increment més gran s'ha donat a Alcoi, amb 15 nous casos, el triple del que venia sent habitual, i la incidència puja fins als 28 casos per cada 100.000 habitants. Ibi suma 7 nous contagis, i puja la incidència fins als 21 casos per cada 100.000 habitants. Tenim nous casos a més municipis, però ja puntuals: dos a Cocentaina, i un a Banyeres, Castalla i Millena. Un incís: els casos en pobles cal valorar-los en perspectiva, perquè generen altes incidències per la relació amb la poca població, però en molts casos no suposen una entrada real del virus al municipi.

Malgrat aquest increment al nostre departament, la incidència a tota la Comunitat Autonòmica es manté en xifres baixes, situació que ha dut a la Generalitat a anunciar l'eliminació d'algunes restriccions a partir del pròxim 8 de juny, com el toc de queda nocturn o el màxim de 10 persones en reunions. Des de Sanitat asseguren que tan sols 61 municipis dels 542 que hi ha a la comunitat han registrat en els últims quinze dies més de 6 nous casos de coronavirus. I el 65 per cent no registren cap cas des de fa una quinzena: "que més de la meitat dels municipis valencians estiguen lliures de Covid és una dada esperançadora" diu la consellera de Sanitat Ana Barceló. Sanitat ha remés aquestes xifres hui, i tot indica que són dels últims quinze dies de maig perquè no coincideixen en l'actualització de xifres publicada hui també a la web de Sanitat, i que recull els nous contagis des de dilluns. En els últims dies alguns municipis, com Ibi, ha sumat més de 6 casos i no estan inclosos en eixa llista. Però si es tracta d'un increment puntual i no exponencial, la situació no hauria d'empitjorar. 

Pel que fa a la vacunació, també xifres autonòmiques, més d'un milió de valencians ja tenen la pauta completa, i Sanitat assegura que el dia 2 de juny es va batre el rècord amb més de 100.000 vacunes administrades en un únic dia. Al nostre departament, i segons xifres de finals de maig, ja tenim 22.000 persones vacunades amb pauta completa, el 16 per cent de la població.

Des de Sanitat també concreten que, de tots els menors de 60 anys que reberen AstraZeneca en la primera dosi i han sigut citats ja per a la segona, el 76 per cent ha rebutjat Pfizer i ha decidit repetir. Conselleria recorda que la vacuna recomanada pel ministeri és Pfizer, i que les persones que la rebutgen han de firmar un consentiment informat. També asseguren que la citació per a les persones que rebutgen Pfizer "necessàriament es dilata" perquè cal eliminar-les del llistat original de pacients a vacunar i s'incorporen a un nou llistat que es crea amb els que opten a completar la pauta d'immunització amb AstraZeneca.