El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cotes Baixes fabricarà òrgans en 3D per a l'Hospital Verge dels Lliris

"Fabricació per a planificació quirúrgica" és el nom del projecte que posarà en marxa l'IES Cotes Baixes amb l'Hospital Verge dels Lliris

L'IES Cotes Baixes ha guanyat l'ajuda Dualiza de la Fundació Bankia i compta amb 10.000 euros per a posar en marxa el projecte. 
.

Els cirurgians i radiòlegs facilitaran informació de TAC's i altres proves perquè els alumnes puguen dissenyar i crear òrgans virtuals fidedignes. Amb ells, es podran planificar millor les intervencions quirúrgiques.

L'IES Cotes Bixes torna a fer un pas al capdavant amb un projecte molt innovador: utilitzar les seues impressores 3D per a fabricar òrgans i diferents parts del cos, models virtuals que permetran als doctors planificar operacions quirúrgiques, o tan sols que siga, vore l'òrgan que estan tractant a grandària real. La Conselleria de Sanitat dona suport també al projecte, i col·laboren de l'Hospital Verge dels Lliris amb un equip de metges, radiòlegs i cirurgians. 

Un projecte amb molts beneficiaris, perquè els alumnes aprendran sobre una matèria d'aplicació molt recent, i en l'Hospital poden millorar l'atenció als pacients amb models físics dels òrgans afectats, 
Els professionals de l'Hospital facilitaran als estudiants imatges mèdiques de ressonàncies o TAC's, perquè els alumnes puguen fer un model físic fidedigne. Des de Cotes Baixes expliquen que amb aquestes peces, "els metges podran utilitzar procediments més precisos, intervencions més segures, menys temps d'intervenció, millora de la comprensió de la patologia, etc.; un gran ventall d'avantatges de les quals es beneficiaran els usuaris de l'hospital".

Membres de l'Hospital i l'IES Cotes Baixes que formaran part del projecte

David Vidal i Sari Cortés, professors de fabricació mecànica a Cotes Baixes, expliquen que és molt important la implicació "sobretot de radiòlegs i cirurgians que ha de formar-se en programari específic, completament nou per a ells, per a poder aconseguir un model tridimensional virtual". També al centre educatiu, on els professors també estan formant-se per a estar al dia. 

A l'IES Cotes Baixes està adequant-se una zona per a implantar aquest projecte, amb diverses impressores 3D i equip complementari. "Sens dubte" expliquen des de Cotes Baixes, "un nou repte educatiu per al centre, que té com a objectiu principal l'ús de la tecnologia per a millorar la vida de les persones. I, a més permetrà, que els alumnes del centre isquen preparats per a treballar en un camp de coneixement tan transversal com el binomi fabricació-sanitat".