El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Creix l'interés de les empreses de l'Alcoià i Comtat per exportar

  • Abans de pandèmia, exportava un 23% de les vora 1.300 empreses de l'Alcoià i Comtat. IMEX i la Cambra de Comerç celebren una jornada d'internacionalització en Alcoi per incrementar esta xifra.
  • Serà la quarta trobada IMEX que acull Alcoi. L'última va ser abans de pandèmia, en 2019. 
     

S'ha incrementat notablement la sol·licitud de certificats d'origen per a poder exportar amb països de fora de la Unió Europea. Com a suport a este interés, Alcoi acollirà una jornada d'internacionalització amb representants d'almenys 12 països per saber com accedir als seus mercats, "tant en comerç com en inversió".

Les empreses de l'Alcoià i Comtat volen exportar. Així ho demostra el creixement de sol·licituds de certificats d'origen, un document que acredita el país de procedència de la mercaderia, i necessari per a exportar des de la Unió Europea a altres països.

Segons les dades oferides per la Cambra de Comerç, en l'any 2020 estes sol·licituds van créixer un 21% respecte a l'any anterior; en 2021 mantingueren el creixement amb un 15%, i en 2022 l'increment va ser del 28%. "I hi ha bones perspectives per a este 2023", assegura el president de la Cambra de Comerç, Pablo de Gracia. El país que més apareix en les sol·licituds és Turquia.

"Un increment espectacular", diu José Terreros, director de les fires IMEX d'Impuls Exterior, qui explica que és una mostra de l'interés de les empreses del nostre territori per ampliar o iniciar exportacions. El que necessiten ara estes empreses, explica Terreros, és saber "com accedir a eixos mercats, tant en comerç com en inversió".

I per això s'ha organitzat una jornada d'internacionalització a Alcoi, on assistiran representants d'almenys 12 països extracomunitaris, com Albània, la Xina, Costa de Marfil o Paraguai. També assistiran entitats que poden ajudar a les empreses en el seu procés d'internacionalització: logística des del port de València, finançament, consultoria, l'oficina patents i marques, o fins i tot una empresa que t'ajuda a fer el seguiment de les vendes en l'exterior.

Una jornada "clau" per a la indústria de la comarca. Pablo de Gracia diu que "permetrà, per una banda, posar en contacte empreses en potencials mercats internacionals; i per altra, entendre mecanismes financers de diferents entitats que ens ajudaran a fer el pas a exportar. Perquè la internacionalització ja no és una opció, és una obligació". Abans de pandèmia, de les vora 1.300 empreses de les comarques, exportaven el 23%. "Volem augmentar eixe número d'empreses que exporten, i incidir que l'exportació siga recurrent, no puntua, sinó que puguen assentar-se en un territori internacional i tindre continuïtat".

IMEX i Cambra de Comerç organitzen esta jornada amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alcoi. Tindrà lloc el 26 de setembre a l'Àgora. La jornada és d'assistència gratuïta però cal inscripció mitjançant la web d'IMEX.