El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotóns, membre del Grup No+Precarietat Alcoiá-Comtat

Jaume Brotóns

Crisi a l’Afganistan. Occident torna a fracassar

Un cop més el primer món -Occident-. no està a l'alçada i ha tornat a fracassar i a un cost incalculable. Centenars de milers de morts i mutilats entre la població civil afganesa durant dos décades, un país destrossat, -encara ric en Matèries Primes-.


El 1989 ja va marxar la URSS expulsada, ara ho fan després de 20 anys, els nord-americans. EUA planteja el tema que mai van ser-hi a construir un Estat de dret sinó a combatre el terrorisme i ens podem preguntar, si lluitar contra l'islamisme radical que no deixa a les dones ni aprendre a lletgir, ni emancipar-se i les tracta com en el segle XIV, com a esclaves sense dret cap, com una propietat, "suposa un motiu suficient per intentar construir un Estat de dret". Els EUA va ser allà i segons deia estava formant una estructura d'Estat i un exèrcit capaç de valer-se per si mateix per a consolidar aquest Estat i avançar en drets humans i civils i lluitar contra els Talibans i altres grups radicals.


Tot la despesa militar de milers de milions d'euros no ha servit per a res. En els últims temps encara patís Afganistan del que emmalalteix en la nostra societat, la plaga de la corrupció i així era el seu Govern corrupte que ha sortit d'estampida deixant a el país en el caos, però així i tot la societat civil i entre ells moltes dones estaven intentant -moltes vegades pagant amb la seva vida-, defensar i progressar en els seus drets i crear un Estat modern a Afganistrán (a el parer EUA no ho sabia).


Doncs bé davant el fracàs d'Occident una vegada més, com a Somàlia, a l'Iraq, a Líbia, a Síria, a Palestina, al Yemen i en tants altres llocs, és a dir en un desastre de política Global i no només els EUA sinó ara la Xina i i també Rússia, que intenten treure partit amb tot això per interessos geopolítics i sobretot, econòmics.


No aprèn Occident (I Europa al ritme que marca EUA) que el problema dels conflictes i els desplaçaments de milions de ciutadans i sobretot volent fugir de la misèria, la guerra i la barbàrie, fugir diem a Occident és per la manca de que el primer món, els seus Governs, els poders econòmics etc., utilitzen al tercer món per saquejar les seves riqueses, deixar els seus ciutadans en la misèria i sense futur i no els queda d'una altra que fugir i venir fins al primer món per a intentar sobreviure. Així i tot els Mitjans de Comunciació, les Xarxes intoxicades i l'extrema dreta, ens intenten convèncer que són el mal i la culpa de no tenir feina así, que ens envaeixin, que porten la delinqüència i tants altres mals.


Els últims esdeveniments amb atemptats a l'aeroport de Kabul i la mort de desenes de persones inclosos militars nord-americans, ens fan veure que res s'ha solucionat durant 20 anys a l'Afganistan i que Occident es va a deixar en l'horror a la majoría de la població Afganesa. Tot i l'esforç en l'evacuació, la tasca ha de seguir i exigir al Govern Taliban la defensa dels drets humans. No pot quedar en una declaració de bones intencions s'ha de traduir en realitat l'ajuda als Afganesos. Els afganesos no es mereixen aquest final de la presència occidental al seu país, l'Afganistan continua sent el fracàs de l'món civilitzat en la seva aposta d'ajuda humanitària i construir una societat equitativa i justa pel que fa als drets socials i humans.


L’Estat espanyol, la Comunitat Valènciana i Alcoi (la nostra Ciutat com a membre de la Xarxa solidària d'ajuda als Refugiats) han de ser solidaris i no sols en declaracions. No pot-ser altra vegada l'Afganistan un punt de Grups terroristes que actuaran tard o d'hora a Occident i també un Estat que menysprea en els mínims drets als seus habitants i a les dones i xiquetes en particular.