El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cristina Expósito i Paula Esteve presenten “DES-CUBRIRME”, un llibre de poesia il·lustrada

Paula Esteve i Cristina Expósito

"DES-CUBRIRME" és un llibre que mescla els dissenys de la il·lustradora Paula Esteve i la paraula en forma de poesia de la poetessa Cristina Expósito

La presentació del llibre serà el pròxim 24 de juliol a les 13h en el Bad Vodoo. Allí, podreu conéixer més detalls del llibre, i obtindre un firmat. El llibre també estarà disponible en Lliberia Llorens, em[bolic]studio, i Detroit Llibres. També pots aconseguir un exemplar contactant amb les autores a través de les seues xarxes socials (@paulaestevedesign, @cristinaexposito_).

“DES-CUBRIRME” és un llibre de poesia il·lustrada que compta els vaivens d'un procés terapèutic i d'auto-observació. Cristina Expósito, poetessa del llibre, explica: el llibre parla de “descubrirse” en el sentit d'explorar-se, i de “des-cubrirse”, com un procés de llevar-se capes i trobar l'essència de cada una, i la seua vulnerabilitat. A través de la poesia i la paraula, he pretés elaborar l'experiència emocional que he viscut en el transcurs d'estos mesos: les pors, els dubtes, les ganes de continuar creixent, d'adquirir consciència sobre mi mateixa i els meus procesos... Cada poema està immers en una il·lustració de Paula, totes elles repletes de metàfores visuals i de simbologia, que al final tenen la idea que cada persona es trobe i connecte amb si mateixa a mesura que va llegint”.

“Aquest projecte artístic sorgix després del primer confinament, després de mesos d'escolta interna i de trobada amb nosaltres mateixes. Paula em va cridar al juliol de 2020 i em va dir que volia crear un llibre de poesia il·lustrada amb mi. Vam començar a parlar de la vida i ens vam adonar de que teníem una mateixa història que comptar. Així va nàixer “DES-CUBRIRME”, de la necessitat d'expressar el que havíem sentit i arreplegat tots eixos mesos”, afirma Expósito.

En un temps on la pandèmia podria haver ser un obstàcul per a la publicació del llibre, la il·lustradora i la poetessa no van tindre cap problema per a posar en marxa aquest projecte tan importat per a elles. “Paula i jo vivim en ciutats distintes, així que per a compartir idees i crear, ens hem reunit normalment online. A més, les dos hem volgut respectar els nostres ritmes i vam decidir juntes treballar i posar-li energia al projecte en el moment en què ens sentíem connectades per a fer-ho. Així, hem estat creant este llibre durant tot un any. Jo crec que açò encara li ha donat més sentit al llibre, que, com la protagonista, ha viscut tots els canvis que succeïxen en les quatre estacions”, remarca Cristina.

Aquest llibre és molt important per a les dos alcoianes. “Portava molt de temps somiant amb este moment. Aquest projecte és molt especial per a mi perquè m'ha permès donar-li espai a la creativitat i a l'expressió de les meues emocions en un any de molts canvis a nivell professional. Crear-ho junt amb Paula ha sigut molt reforzante per a mi. He après molt d'ella, i la seua il·lustració tan metafòrica i poètica ha encaixat a la perfecció amb els meus poemes. Hem comptat la història de dos dones, que al final són només una. Hem co- creat aquesta història abraçant cada part de nosaltres: la fortalesa i la vulnerabilitat”, afirma Cristina.

Per una altra banda, Paula Esteve diu: “aquest també és el primer llibre que publique i la veritat és que ho he creat amb una persona i poetessa excepcional; amb molt mim, i donant-li el temps i la gestació que el projecte mereixia. Junt amb Cristina, he sentit el suport constant i l'harmonia per a crear en cada una de les pàgines del llibre el sentiment de permetre's parar, avançar i, al final, créixer. Sola no haguera pogut crear amb exactitud i tant detall un llibre terapèutic. Encaixem amb tan sols començar, amb poesia o il·lustració es representaven una a l'altra i així el llibre anava avançant conforme sentíem i amb naturalitat. El suport i l'admiració constant de Cristina ha fet que el trajecte siga el que vull per a tots els meus projectes”.

DES-CUBRIRME

Tant Paula com Cristina porten anys de dedicació en la seua disciplina. Per a conèixer un poc més sobre les autores hauriem de viatjar en el temps per a veure d’on naixen eixos esperits entregats a les arts que han fet possible “DES-CUBRIRME”:  la poesia i la il·lustració. 

Cristina Expósito (24 anys) va començar a escriure el que ella cridava “cançons” en sext de primària en un moment de moltes emocions per a ella. Aquestes lletres les arreplegava en una llibreta i hui en dia encara la conserva. “En els anys de l'ESO escoltava molta música i buscava totes les seues lletres i vaig aprendre que açò que escrivia jo era poesia”, continua Cristina. Anys després se’n va a anar a estudiar a València, on va conéixer a un grup de poetes que li van animar a recitar. “La poesia m'ha continuat acompanyant en cada punt de la meua vida fins hui. Al final, escriure és per a mi una forma de soltar i expressar l'emoció continguda i per això hi ha moments en què simplement sent que necessite escriure”, conclou. Hui en dia, Cristina és psicóloga i treballa en la Universitat de València com a docent e investigadora. A més, està cursant el Programa de Doctorant en Investigació en Psicologia.

Per l’altra banda Paula Esteve (27 anys) compta que la seua passió per la il·lustració va ser augmentant després de cursar el màster de disseny e il·lustració en la UPV de València. “Sempre he sentit admiració per artistes que tenen el seu propi estil, i és això el que em va animar a no arribar a la perfecció i deixar la por per a poder avançar. Dels errors i de cada un dels projectes, naixen noves idees i en elles ens desenvolupem per a anar creixent i arribar a la gent a través de la nostra pròpia identitat”, afirma Esteve. Paula, hui en dia està vivint en Róterdam (Països Baixos) on té el seu xicotet estudi com freelance. Allí realitza projectes de disseny gràfic e il·lustració per a diversos clients, a més de projectes personals sobre sostenibilitat.