El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Crònica de dijous del #Foc a la Mariola

ALCOI

A primera hora de la vesprada d'aquest dijous s'ha declarat un nou foc a la zona de Serelles (Alcoi), concretament a la paratge de les Caves, darrere de Gormaig. Alguns veïns han hagut de ser desallotjats. Els residents de Gormaget han estat traslldat al poliesportiu i el foc s'apropa al Barranc del Cint. L'incendi Font de Serelles es troba ens aquests moments controlat, però no a la resta i avança cap a Bocairent. Cada vegada hi ha més indicis que mostren que el foc ha estat intencionat

A primera hora de la vesprada d'aquest dijous, concretament a les 15.22, s'ha declarat un nou foc a la zona de Serelles (Alcoi), concretament al paratge de les Caves, a la Serra de Mariola.

 Han desallotjat les piscines municipals d'Alcoi i Cocentaina per poder carregar aigua. També han estat desallotjades les anomenades Cases de Vilaplana i Mariola, per la part alta de Serelles.

L'Ajuntament d'Alcoi ha habilitat un autobús per desallotjar el Centre Ocupacional de Gormaget, que s'ha fet efectiu per precaució fa breus minuts sense cap incidència. Les persones desallotjades han estat evacuades al Poliesportiu Francisco Laporta. Allà mateixa en la tasca de desallotjament es trobava la Regidora de Benestar Social Aroa Mira en persona.

A més s'ha activat el Pla d'Emergència Local en coordinació amb la Creu Roja per a que es puga habilitar un centre de campanya al mateix Poliesportiu Laporta per a aquestes persones.

Estan treballant a l'extinció, huit medis aeris, tres brigades, tres autobombes i dues dotacions de bombers, des de l'Ajuntament han informat que són tots els efectius disponibles a la zona. En un principi havia 70 efectius entre Bombers, Brigades, ACIF i Creu Roja sobre el terreny, que posteriorment s'han doblat per arribar las 150.

L'alcalde d'Alcoi Toni Francés, el regidor de Seguretat Jordi Martínez, el vice alcalde Rafa Carbonell i el regidor de Medi Ambient Jordi Tormi, s'han desplaçat només saber la notícia  per tractar de conèixer l'abast de l'incendi i ajudar i coordinar tot el possible.

 

POSSIBLEMENT INTENCIONAT

Han confirmat dos punts més independents a Banyeres i Sotarroni, el que augmenta les sospites de que el foc ha estat intencionat. A més hi ha més  indicis que mostren que el incendi podria ser provocat, com es pot comprovar per exemple a les fotos que han ha enviat Miquel Jordà, realitzades des del Rebolcat hi ha focus distints i en línia recta, característica d'aquest tipus d'incendi.

El foc arriba al Barranc del Cint, anirem completant la informació.


CONTROLAT L'INCENDI A LA FONT DE SERELLES

L'incendi a la Font de Serelles es troba controlat des de les set de la vesprada aproximadament, per això el dispositiu de mitjans està desplaçant-se cap a les Cases de Vilaplana, situat a la part del darrere del Barranc del Cinc.

 

DECLARACIONS DE L'ALCALDE

Toni Francés ha indicat que "S'està treballant amb intensitat, amb tots els mitjans, que sempre que ocorren aquests casos són insuficients afecten una zona tan important com és la Serra de Mariola. S'estan mobilitzant 200 efectius de la província per ajudar, el vent està dificultant l'incendi". També ha explicat que el centre ocupacional Gormaget ha estat desallotjat per precaució i que probablement podran tornar aquesta nit.

Francès ha indicat que "Tots els mitjans estan en Casetes de Mariola i de Vilaplana, cal agrair a tots els que estan treballant i els voluntaris l'esforç que estan realitzant".

No ha volgut retreure, ja que ha insistit que no és el moment però, front la pregunta, si ha recordat que "els incendis es prevenen amb hivern, i no s'ha actuat".

 

S’OFEREIXEN VOLUNTARIS QUE DE MOMENT NO SÓN NECESSÀRIS

L'Ajuntament d'Alcoi ha agraït totes les mostres de recolzament de la ciutadania, i els multitudinaris oferiments per a ser voluntaris. Encara no s'ha detectat la necessitat de fer una crida a la ciutadania en recerca de voluntaris que ajuden o bé en les tasques d'extinció d'incendis, o bé en la preparació de material per a les persones desallotjades. Així i tot, en l'hipotètic cas que es necessités, ja es faria extensible a la població i es prendrien totes les mesures oportunes per a la seua coordinació.

 

EL FOC AVANÇA CAP A BOCAIRENT

L'incendi està avançant cap a Bocairent i han desallotjat el Camping Mariola i Urbanització el Pinatell, i han avisat a les ubanitzacions del Baradello i Sargento per que podrien ser desallotjats com ja va passar a l'incendi de l'any 1994.

Les cendres arribes a Agres i Alfafara.


AFECTADES 100 HECTÀREES

Passades les 20.00 h hi ha al voltant de 100 hectàrees afectades pel foc, que avança cap a Bocairent on estan arribant més efectius de València per ajudar en les tasques desenvolupades en la extinció d'incendis.

A les 20.15 h els dispositius estan actuant amb força al Mas dels Capellans, que és on s'encontra l'epicentre de l'incendi, hi ha 150 efectius a aquesta zona.

 

ARRIBEN AUTORITATS

La Directora General de Prevenció, Extinció de Incendis i Emergències de la Conselleria de Gobernança la Sra. Irene Rodríguez Rodrigo, així com el diputat provincial d'Emergències i Bombers el Sr. Juan Molina Beneito estan arribant a la zona afectada, per veure com estan desenvolupant-se els treballs