El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cultura i Patrimoni de tota la província a un clic. El nou projecte de CENID

L'alcoià Carles Cortés

El projecte vol afavorir la participació de la ciutadania en les diferents activitats o manifestacions culturals de qualsevol punt de la província i de manera digital.

El Centre d'Intel·ligència Digital de la Província d'Alacant s'ha proposat que d'ací a un any, totes les entitats culturals provincials puguen oferir la seua programació també per Internet i s'afavorisca la interacció. El projecte està dirigit pel catedràtic alcoià Carles Cortés.

Les dos universitats públiques de la província, la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández, amb la Diputació d'Alacant, formen el Centre Digital d'Intel·ligència Digital de la província d'Alacant, CENID, que vol potenciar de manera clara la digitalització en els diferents sectors de la província. I el nou projecte en què es claven de cap és el món del Patrimoni i la Cultura.

El director del nou projecte és el catedràtic alcoià Carles Cortés, qui explica que el nou context derivat de la pandèmia "fa imprescindible la necessària transformació de les entitats productores de cultura, transmissores al mateix temps del seu patrimoni, perquè la ciutadania puga participar activament en les seues activitats i en el coneixement de les seues manifestacions culturals".

Cortés explica que l'objectiu és facilitar a entitats locals els ferraments per a poder difondre les seues activitats per la xarxa. El primer pas enguany és posar-se en contacte amb productors i difusors de cultura, "institucions, museus, associacions o agrupacions culturals", per a fer les activitats de formació necessàries i el pròxim any iniciar iniciatives digitals.

Tindria diverses aplicacions perquè, per exemple, els muntatges escènics, "una vegada s'han presentat en les sales poden tindre un espai virtual que permeta estar disponibles més enllà de la seua programació física". Però Carles Cortés diu que "no pretenem crear únicament un repositori d'activitats i fons patrimonial provincial, busquem una ferramenta digital que permeta la participació de les persones interessades, a partir d'activitats en línia i de guies didàctiques o d'esquemes d'actuació que enriquisquen la seua formació personal sense necessitat de desplaçar-se físicament als centres de producció".

En definitiva, com diu Carles Cortés, "es posara la cultura i el patrimoni cultural a l'abast de tota la ciutadania, i promoure la seua interacció".