El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

De moment, continuaran sense penjar-se pancartes al balcó de l’Ajuntament

La polèmica va sorgir a partir de la resposta negativa per a la ubicació d’una pancarta amb motiu del 8M, motivada pel Col·lectiu 8M.

El consistori vota en contra de la moció presentada per Partit Popular, Compromís, Ciudadanos, Podem i Guanyar Alcoi, així com nou col·lectius alcoians perque assegura que a dia de hui 's'incompleix la normativa' però promet sentar-se a partir del pròxim dilluns per treballar una nova regulació amb la finalitat de que puguen tornar a penjar-se.

Nou col·lectius alcoians han reclamat hui en una moció al Ple Muncipal poder penjar  pancartes a la façana de l’Ajuntament, com es venia fent durant els últims 12 anys en el que ha estat governant el Partit Socialista.  La moció ha sigut presentada de forma conjunta pel Partit Popular, Compromís, Ciudadanos, Podem i Guanyar Alcoi.

La polèmica va sorgir a partir de la resposta negativa per a la ubicació d’una pancarta amb motiu del 8M, motivada pel Col·lectiu 8M. Altres entitats s’han vist afectades per este canvi de posició. El govern va argumentar al seu moment que no es poden penjar elements sense haver sigut autoritzats pel govern i amb un Informe de Conselleria de Cultura, al ser l'edifici Bé d’Interès Cultural, com la resta del centre històric de la ciutat. Consideraven que la normativa no s’havia respectat fins ara i que calia fer-ho a partir d’inici d’any. La del 8M va ser la primera que es va demanar per ser penjada.

Dos persones en representació de les nous entitats (col·lectiu 8 de març, ACOVIFA, el Panical, AVANZAR, el CAEHA, el club d'amics de la UNESCO, Fonèvol i els dos col·lectius LGTBI Ponts d'Igualtat i MARIola) han exposat de manera argumentada al ple que les pancartes són d’ús efímer perquè poden col·locar-se i llevar-se sense danyar en cap moment l’edifici en qüestió.

Des de VOX s’ha explicat que no estan d’acord perquè les pancartes d’una entitat privada no poden ocupar una fatxada que és de tota la ciutadania quan es tracta de qüestions ideològiques i de propaganda política en les que no tot el món està d’acord. Guanyar Alcoi i Podem han coincidit en la importància de la col·locació per millorar la ciutat i la democràcia. Mentre que des de Ciudadanos s’ha acceptat que s’haja de respectar la normativa però ha proposat una flexibilització de l’ordenança per a determinades qüestions.

Per últim, Compromís ha denunciat la doble visió del patrimoni BIC, que vol aplicar-se per al tema de les pancartes però que no es fa per exemple en altres com el cablejat exterior i a l’aire col·locat a les cases modernistes. Cosa que segons normativa, no hauria d’estar visible. Ha proposat s’aquesta manera un prec per a que el cablejat es col·loque de manera no visible.

Des del govern, el vicealcalde, Jordi Martínez ha respost “que en cap moment diem que no es posen sinó que regulem quines sí i quines no”. I ha argumentat que fins el moment totes les que s’han presentat respecten les drets humans però que es podrien veure en la situació d’haver de denegar en el futur alguna. Asseguren que voten en contra, qüestió per la qual no ha eixit endavant la moció, perquè a dia de hui no poden per normativa acceptar posar ninguna pancarta, però que a partir de dilluns es posaran a treballar amb els partits polítics i amb qui calga per tal de establir una regulació més clara i que es puguen tornar a col·locar pancartes a la façana de l’Ajuntament.

El PP ha criticat durament el govern per no demanar autorització a Conselleria de Cultura per a la realització de les obres al carrer Sant Francesc i la Plaça Ramón i Cajal i ara al carrer Tap, Santa Rita i Sant Mauro. Les obres a estos tres últims carrers es van iniciar en octubre quan ja es se sabia que Conselleria havia obert una investigació per la possible il·legalitat de les obres al centre. Precisament els populars critiquen que hagen faltat a la legislació sabent-ho per al tema de les obres, i que per al tema de les pancartes actuen de forma tan diferent.

Per la seua part el govern municipal va anunciar que ja prepara els informes per a justificar les obres del centre a Conselleria.