El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

'De Sukei a Naima', l'obra que tancarà les portes del Principal d'Alcoi fins a nou avís

Pepa Miralles i Pepe Sellés, dos dels actors de 'De Sukei a Naima', i el director de La Dependent, Joanfra Rozalén
La Dependent ofereix al Principal la seua obra sobre l'expulsió dels moriscos valencians, aquest 24 i 25 de febrer

La Dependent presenta aquesta obra que acompanya a tres generacions de dones i les seues famílies en un moment històric determinat, l'expulsió dels moriscos. Una obra que, segons l'actriu Pepa Miralles, és "una història sobre l'amor i el perdó, que parla de família i de llegat, de les coses que deixem als nostres fills".

El Teatre Principal ofereix aquest últim cap de setmana de febrer la que serà l'última representació al Teatre Principal, en principi fins que estiga llest i adjudicat el nou contracte de gestió. Es tracta de l'obra "De Sukei a Naima", amb un text de Gemma Miralles, dirigit per Cristina Lügstenmann i portat a l'escenari per la companyia La Dependent.

Són 7 actors damunt l'escenari. L'actriu Pepa Miralles explica que les protagonistes són tres generacions de dones i "l'evolució de la seua manera de vore les coses". D'ací el nom de l'obra, que va de l'àvia Sukei fins a la neta Naima. Pep Sellés, altre membre del repartiment, explica que el text se centra en un moment "molt negre de la nostra història", l'expulsió dels moriscos l'any 1609, que va suposar l'expulsió "d'un terç de la població, també valencians".

Però tot i que mira al passat, l'obra permet també parlar de qüestions com ara "la migració, els desplaçats, o la integració". Perquè a més de la força del text, Pep Sellés diu que la "part visual és molt potent, i ens connecta amb el món actual dels immigrants". Pepa Miralles explica que "van expulsar els moriscos, però ací van quedar els morisquets, molts xiquets sense els seus pares". En l'obra podem vore a la família "en el moment exacte en què es produeix l'expulsió, i vorem que els passa als nostres fills i que li passa als fills dels nostres fills. Una història sobre l'amor i el perdó, una història que parla de família i de llegat, de les coses que deixem als nostres fills".

La representació serà dissabte 24 de febrer a les 20,30 i diumenge 25 de febrer a les 19 hores. Les entrades es poden adquirir en taquilla o per la web ticketalcoi.