El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Isabel López, alcaldessa de Xixona: "Una de les coses que més carinyo ens provoca és sentir a la gent com parla d'aquesta fira com la Fira de tota la vida"

Enguany, per primera vegada, es comptabilitzarà el nombre de visitants mitjançant els senyals dels mòbils. Actualment es fa una estimació de vora 50.000 visitants a la Fira cada any, però Pascual López, president de l'associació d'empresaris i comerciants, creu que la xifra real que trauran amb aquest sistema sorprendrà "i potser ens situem en cinc voltes més". Et portem també tota la programació prevista i tota la informació perquè no et perdes la Fira que dóna inici al Nadal.

És la mostra més gran de dolços nadalencs de tota Espanya, i marca l'inici del Nadal. La Fira de Xixona obrirà les portes aquest dijous 6 de desembre i al llarg de quatre dies oferirà tallers, animació, música, i sobretot, molt del millor torró.

Enguany celebra el seu dècim aniversari, una fira realment jove, però com diu l'alcaldessa de Xixona, Isabel López, "una de les coses que més carinyo ens provoca és sentir a la gent com parla d'aquesta Fira com la Fira de tota la Vida". Isabel López era regidora de comerç quan la Fira va nàixer, i assegura que el gran èxit que ha aconseguit en aquests 10 anys és perquè "ha contat en l'estima i el reconeixement de tots al poble que som, som el bressol del torró i també el lloc més dolç del món".

Una fira jove, però que és tan sols la concreció de la tenacitat dels xixonencs per portar el Nadal a tot arreu amb els seus torrons. Ja hi ha constància amb una acta notarial del segle 16 d'un xixonenc que viatjava fins a la Fira de Cocentaina per a vendre i donar a conéixer el dolç del Nadal. Així, han passat segles en què tots hem obert la porta de casa a Xixona i els seus torrons, i com deia l'anterior alcalde Ferran Verdú, ara Xixona retorna l'hospitalitat convidant a tots a sa casa amb la Fira del Nadal.Novetats, oferta i tota la programació

La Fira obrirà les portes aquest dijous 6 de desembre, i durant quatre dies tindrà un horari ininterromput de 10 a 21 hores (excepte diumenge que tancarà a les 20 hores). Són vora un centenar de parades on es pot trobar tota mena de dolços nadalencs i xocolata, però també decoració, llibres o sabates, tot de comerços locals. I sobretot trobem un ample ventall de torrons, tots fabricats a Xixona. Fins i tot per a paladars molt exigents, es pot contactar amb fàbriques que fan el torró personalitzat, seguint la recepta desitjada.

Des de l'Associació de Comerciants de Xixona, el seu president Pascual Sanchis explica que s'ha preparat un ample programa d'activitats per a celebrar el dècim aniversari, com ara tallers, demostracions culinàries, exposicions, visites guiades pel municipi, o jocs infantils. Tota la programació de la Fira es pot consultar ací.

Però a més enguany hi ha canvis. La zona de menjar preparat i jocs infantils es trasllada al pàrquing del Barranc de la Font, on hi ha més espai i s'ha pogut ampliar el nombre d'atraccions. I per a compensar l'aparcament, s'aparcarà en bateria a l'avinguda de Joan Fuster, que passarà a ser d'una única direcció. Tot i això, hi ha més zones d'aparcament que es poden consultar ací, i cal recordar que està el trenet turístic totalment gratuït; o el servei d'autobús públic a un preu imbatible de 25 cèntims.

I com a novetat enguany, es comptabilitzarà el nombre d'assistents a la Fira mitjançant un sistema que controla els senyals dels mòbils. Açò permetrà tindre una xifra molt més certera que l'actual, que es fa per estimació i ronda en els 50.000 visitants cada any. Pascual Sanchis creu que les noves tecnologies oferiran una xifra més concreta i "pensem que anem molt per damunt dels 50.000, potser enguany hi ha una sorpresa i ens situem en cinc voltes més".