El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Denuncien 'devastació' al Riu Frainos, amb tales de vegetació, moviments de terres i 'caduques i perilloses' obres

Imatge de la zona, facilitada per la Coordinadora d'Estudis Eòlics i Rentonar

La Coordinadora d'Estudis Eòlics d'El Comtat i l'associació mediambiental Rentonar demanen un Pla Públic de Protecció del llit del riu Frainos. Han presentat una denúncia davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per les obres fetes, per empreses i particulars, durant l'últim any.

El riu Frainos naix en la serra d'Aitana, baixa per Alcoleja, Benasau, Penàguila i Benilloba, fins a desembocar en el riu Serpis al terme municipal de Cocentaina. Però "en els últims mesos els veïns han vist desaparéixer, sota camions, tractors i serres a gasoil, tram rere tram de les Xopades del Frainos". Així ho asseguren des de la Coordinadora d'Estudis Eòlics d'El Comtat i l'associació mediambiental Rentonar, des d'on denuncien que durant la primavera del 2017 i en els últims mesos del 2018 s'han fet diverses obres a la zona que han suposat la tala de vegetació, moviments de terres, o abandonament massiu de residus.

Per una banda expliquen que "Iberdrola o empreses del seu àmbit mercantil, emparant-se en les obres de manteniment d'una línia elèctrica" feren unes "obres molt superiors a l'estrictament necessari", amb tales o la creació d'un camí. La Coordinadora i Rentonar han sol·licitat a Iberdrola còpia de totes les actuacions amb les pertinents llicències.

I també s'ha presentat denúncia davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per totes les obres que particulars o empreses de fusta han fet en el seu nom. D'aquesta denúncia s'ha enviat còpia a la conselleria de Medi Ambient, el Ministeri de Transició Ecològica, i els ajuntaments d'Alcoleja, Benilloba, Cocentaina i Penàguila.

I és que des de la Coordinadora i Rentonar asseguren que les tales que s'han fet a Benilloba han suposat la desaparició de nombrosos arbres com xops, avets, nogueres o salzes; així com desenes d'espècies de matolls com llorer, lliris o mareselva. "El paisatge sembla haver sigut víctima d'una horrible batalla on resulta difícil xafar la terra per les branques i residus abandonats per doquier, com les enormes piles d'arbres sencers, amuntonats de qualsevol forma al costat del llit del riu Frainos. Segons la Llei d'Aigües 1/2001, una sanció per infracció lleu pot arribar als 10.000 euros, i per infracció greu fins a 1 milió d'euros"

Per a fer evident la denúncia, les dos entitats posen a disposició un vídeo gravat en la primavera del 2017 i un segon vídeo fet en la mateixa ubicació fa poc temps, així com les imatges que acompanyen aquesta notícia. I per pal·liar i revertir la situació, exigeixen la creació d'un Pla Públic de protecció del llit del Riu Frainos.