El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Des d'AIJU alerten: els xiquets juguen poc a l'aire lliure i massa davant les pantalles. "Com a societat ens ho hauríem de pensar"


Les xifres de la Guia AIJU 3.0:

33 grups d'empreses jogueteres participants
120 productes estudiats
110 joguets recomanats i 10 rebutjats
600 famílies entrevistades

AIJU posa a disposició dels pares la ferramenta AIJUgar, un calendari perquè puguen mesurar el temps de joc dels nostres fills, si juguen a l'aire lliure o davant de pantalles, i poder establir objectius per a jugar millor. Malgrat que AIJU alerta que els xiquets juguen poc a l'aire lliure també destaca que s'ha incrementat notablement el temps que els pares dediquen a jocs cooperatius amb els seus fills. Et desgranem la nova Guia AIJU 3.0.

El 82 per cent dels xiquets de 0 a 12 anys juguen a l'aire lliure menys temps del recomanat pels experts. Haurien de fer-ho almenys una hora i mitja cada dia, i ho fan menys d'una hora. María Costa, directora del departament d'investigació d'AIJU alerta que és molt poc, "és menys del temps que passen les persones empresonades al patí". I com més majors, menys temps juguen fora.

I quan estan dins de casa, juguen? Doncs les xifres tampoc són massa positives. El 35 per cent dels xiquets no juga tampoc en casa el temps recomanat pels experts, que està en 1 hora i 50 minuts. Els més majors, de 10 a 12 anys, a penes juguen 35 minuts.

Són xifres que publica la Guia AIJU 3.0, la guia de l'Institut Tecnològic del Joguet, després d'entrevistar a 600 famílies de tot el territori nacional. Amb aquestes xifres, fan una crida a la societat perquè es replantege el tipus de joc que estan oferint als xiquets. I el primer pas per a millorar és mesurar el temps i el tipus de joc dels nostres fills, gràcies a la ferramenta que posa a disposició AIJU, el calendari de joc, i que es pot descarregar a la web de la Guia.

Ludoteca a AIJU

Pablo Busós, coordinador de l'àrea d'investigació, alerta també d'altres xifres sorgides de la investigació, com per exemple que més del 60 per cent dels xiquets estan davant de les pantalles més del temps recomanat. Però no són tot xifres dolentes. María Costa explica que s'ha incrementat notablement el temps que els pares dediquen al joc compartit: 6 de cada 10 famílies dediquen 2-3 dies cada setmana a jugar en els seus fills, sobretot a jocs de taula. De fet, la venda d'aquest tipus de joc s'ha incrementat en força. Ací tenim una possible solució al problema abans presentat, l'excés davant de les pantalles. I és que el tercer motiu que trien els pares per a jugar amb els seus fills és precisament reduir el temps davant dels mòbils i consoles.

La Guia AIJU, que ja es pot descarregar ací, inclou altres temes d'interés. Per exemple, respecte al joc per gèneres, en els últims tres anys s'ha invertit la tendència, i els pares asseguren que ara tenen menys problemes per a trobar joguets no estereotipats. Així, ara és més habitual que els xics tinguen nines i les xiques figures d'acció. La integració també té el seu lloc amb un article de l'associació AISNDOWN que explica com triar joguets per a un aprenentatge perceptiu discriminatiu, molt rellevant quan hi ha algun tipus de diversitat intel·lectual. Les tendències jogueteres de l'última fira de Nuremberg, i dos campanyes per potenciar la sostenibilitat, completen la part informativa de la guia.

Però el més important són els més de 100 joguets que s'han avaluat i estudiat, i que es presenten com a idonis per als xiquets. Inclou diferents valoracions, com per exemple què agrada de la joguina als pares, i què agrada als nens.

La Guia del Joguet d'AIJU és l'única a tot el mercat espanyol que es basa en estudis amb xiquets i famílies, i que compta amb la participació de l'empresariat del sector; però no té ànim de lucre i es desenvolupa des d'un institut tecnològic.