El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Des de les comarques també som sostenibles: Industria Seguí Alcoy, més d'una dècada sent el suport de l'energia solar

Afonso Díaz Seguí, conegut com Chipi, gerent d'Industrias Seguí Alcoy.

Industrias Seguí Alcoi està activa des de l'any 1880, fabricant maquinària tèxtil. Des del 2005 s'han llançat a la fabricació d'estructures metàl·liques per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques, innovant i fent que cada vegada siguen més fàcils de transportar i instal·lar. A hores d'ara ideen i fabriquen fins a 300 peces diferents. I tota eixa producció serveix, en la seua destinació final, a evitar emissions de CO2.

Fa més d'una dècada que des d'Industria Segui Alcoy s'han especialitzat en estructures metàl·liques per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Des d'Alcoi fins a Vanuatu, al Pacífic. O des de la casa particular d'un veí fins a una instal·lació col·laborativa de més de 450.000 panells. Les seues estructures donen suport ja a més d'1 milió de panells solars en tot el món. Estimen que amb el seu treball s'estalvia CO2 com si hagueren plantat més de 8,7 milions d'arbres.

Tot va començar l'any 2005 amb una necessitat personal. Alfonso Díaz Seguí, conegut com Chipi, i gerent d'Industrias Seguí Alcoy, explica que els seus sogres no tenien llum en la caseta, i van decidir cridar a una empresa perquè instal·lara plaques solars. Necessitaven comprar també l'estructura, però Chipi va pensar que la podia fer ell, ja que en la seua indústria, dedicada a la maquinària tèxtil, treballaven el metall. L'instal·lador es va quedar sorprés amb la facilitat del muntatge de l'estructura ideada, i li va demanar més.

 

Instal·lació a Fukuroda, Japó, amb 150.000 mòduls i on es van utilitzar 51.000 cargols de 3 metres de llarg.

 

I ací comença un camí imparable. A hores d'ara fabriquen més de 300 peces diferents que utilitzen en les estructures, totes ideades per ells. Perquè constantment busquen solucions que faciliten el trasllat i la instal·lació. Parlem de grans estructures que poden cobrir quilòmetres de terreny, i que han d'estar preparades per a llocs on, per exemple, hi ha forts vents. Per això, si cal inventar-se cargols de 3,5 metres per subjectar les estructures, se'ls inventen. I també les màquines per a fabricar-los.

 

El gerent de Industrias Seguí Alcoy, amb un cargol gegant

 

Ja han treballat en els Alps, en Sud-amèrica, en Àfrica, i fins i tot en l'altra punta del món, a Vanuatu, entre Austràlia i Nova Zelanda. Ací en Espanya, per exemple, totes les universitats de València compten amb les seues estructures, i també el cementiri de Montjuïc. Ara mateix treballen en una instal·lació en el Primadomus de Villena, a més d'altres en Càceres o Albacete. Han fet des de la instal·lació d'una única placa en una vivenda particular, fins a una instal·lació de 10.000 plaques sobre la coberta de FAMOSA a Onil. Però el projecte més gran ha sigut un col·laboratiu amb altres empreses al desert d'Atacama, a Xile, on s'instal·laren 450.000 plaques amb més de 120.000 cargols d'Alcoi. I les expectatives són bones, amb sis mesos per davant de treball ja signat.

 

Industrias Seguí Alcoy és el fabricant de l'estructura de la planta fotovoltaica sobre les empreses FAMOSA i FEBER d'Onil, una de les més grans sobre coberta.

Segons els registres de l'empresa, les estructures ideades, fabricades i muntades pels industrials alcoians, donen suport a més d'1 milió de panells solars, 310 megawatts en total. Estimen que l'emissió de CO2 que s'evita és de 175.000 tones a l'any; o l'ús de 40.000 tones de petroli. És com si hagueren plantat més de 8,7 milions d'arbres.

Chipi es mostra molt orgullós, perquè li agrada el seu treball i sap que contribueix a millorar el món. I assegura que "no cal anar a la Xina per a fabricar. Ni per a tindre bones idees o trobar talent. Ací tenim de tot". Això si, reconeix que a l'empresariat comarcal li falta un poc d'autoestima territorial i saber que ací pot trobar el que busca: "moltes vegades tenim la solució a la porta del costat, però com és la del costat no vols tocar i busques fora". Siga com siga, Industrias Seguí Alcoy mostra que un es pot adaptar als canvis del mercat, caminant al costat del planeta.