El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Desavinença entre el PP i el govern d'Alcoi per l'aprovació del Pla Econòmic i financer

Grup PP al ple / AM

El PSOE ha sigut l'únic a votar a favor, el PP en contra i els altres grups, abstenció

El plenari municipal d'aquest dijous 18 de juliol ha servit per a aprovar el Pla econòmic financer d'Alcoi per als anys 2019 i 2020. Ha tirat endavant amb els vots a favor del govern municipal del PSOE, els vots en contra del PP i l'abstenció dels altres 6 grups amb menor representació. D'una banda, el portaveu del PP, Quique Ruiz, sosté que "el govern ha gastat més del que havia previst. La conseqüència és l'aplicació de retallades a través d'un pla econòmic i financer, que afecta directament a la qualitat de vida de les persones". D'altra banda, el PSOE indica que "la regla marca un màxim de despesa sense tenir en compte les necessitats d’inversió o les circumstàncies sobrevingudes, fet que limita la capacitat de creixement dels municipis".

El Partit Popular ha sigut l'únic en votar en contra el Pla econòmic financer. Indica que la "retallada" és d'1,6 milions per "la falta de control sobre el pressupost". Açò és la conseqüència de "depassar la regla de despesa fixada per a 2018 en 482.277 euros".
Ruiz retreu, a més, la urgència amb la qual el Govern ha despatxat el pla, a sol dos dies del ple "amb un clar objectiu d'ocultar la seua mala gestió". El regidor apunta que "la regla de despesa obliga a ajustar-se al màxim al límit fixat pel Ministeri d'Hisenda, la qual cosa obliga a presentar un pressupost real i complir-lo, una cosa que, com indiquen els números, no està fent el PSOE".


El PP insisteix que el Pla econòmic financer implica la retallada directa d'un milió d'euros en el pressupost de 2019, així com la reducció de 690.000 euros en inversions que no s'executaran aquest any.


Que no es podrà fer a Alcoi segons el PP?


Entre les retallades aprovades pel Govern en el Pla econòmic financer destaquen els 123.150 euros per a mantenir el Teatre Principal. En la pràctica, assenyala Ruiz, aquesta mesura implica frenar de nou la licitació de la gestió del teatre. Una altra de les retallades afecta el manteniment de parcs i jardins, amb 50.000 euros menys (una quarta part del total).


Segons dades dels conservadors, la partida de Personal es redueix en 653.250 euros. Quant a les inversions que queden posposades, Ruiz destaca la millora d'infraestructures esportives o el centre polivalent per al barri de Batoi.


Vanessa Moltó assegura que és "injust" aplicar la regla de despesa a Alcoi


El PSOE reconeix que "es va incomplir la regla de despesa en 400.000 euros" i recorda que aquesta Llei es va aprovar durant el govern de Rajoy. Vanessa Moltó, regidora d'Hisenda, indica que "és molt injust que els ajuntaments que hem fet bé les coses ens continuen demanant que complim amb la regla de despesa", ja que "la regla marca un màxim de despesa sense tenir en compte les necessitats d’inversió o les circumstàncies sobrevingudes, fet que limita la capacitat de creixement dels municipis".


El pla econòmic financer és obligatori, i suposa que l’Ajuntament d’Alcoi haja de bloquejar un milió d’euros de despesa corrent per a complir amb la regla de despesa que és obligatòria per als municipis.


La regidora critica la gestió passada de governs del PP dient que "la imprevisió més gran que han tingut els pressupostos d’Alcoi han sigut les sentències judicials per culpa dels desastrosos projectes urbanístics del Partit Popular. No podem oblidar que el pla d’ajust del 2017 va estar condicionat per la sentència del Bulevard i el del 2018, per la sentència judicial de Serelles". I L’edil també posa en evidència les "contradiccions" del PP d’Alcoi: "També és surrealista que el PP vote en contra de l’ajust quan aquesta llei la van aprovar ells".


La regidora d'Hisenda acaba dient que "d’un costat ens demanen que fem coses, inversions, manteniment... però per altre, la llei que va aprovar el PP a Madrid ens diu que la despesa siga menor, com ho fem? Perquè sense que es flexibilitze aquesta norma per als ajuntament que fem una bona gestió econòmica, serà complicat portar endavant determinats projectes. No obstant això, el govern d’Alcoi continuarà amb la seua bona gestió econòmica sense renunciar a seguir fent pressupostos que puguen donar resposta al major nombre possible de les necessitats de la nostra ciutat".