El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Descobert un vas decorat de fa més de 2.000 anys al Cabeçó de Mariola

Vas del Cabeçó de Mariola la Museu / Ajuntament d'Alcoi

Es tracta d’una peça semblant al “Vas dels Guerrers” de la Serreta, descobert a 1956.

La UA i el Museu Arqueològic Camil Visedo han descobert una gerra decorada al Cabeçó de Mariola, entre Alfafara i Bocairent. Segons els estudis, el poblat va ser atacat i destruït als inicis del segle I aC. La gerra va ser trobada a l’interior d’una casa del poblat que havia estat destruïda per un potent incendi que va fer que totes les peces aparegueren molt fragmentades i deteriorades pels efectes del foc.

Una investigació ha permés descobrir gerra pintada amb figures humanes que componen una composició d’alt valor artístic i documental. La troballa ha estat al Cabeçó de Mariola. Les parets del vas es diferencien en dues cares a partir de les anses i mostren cadascuna d’elles un seguici de dones que estan realitzant una ofrena al so de la música. Es tracta d’una peça semblant al “Vas dels Guerrers” de la Serreta, descobert a 1956.

També s’ha desenvolupat el registre fotogramètric per elaborar una rèplica digital que permetrà reconstruir virtualment l'escena, recerca a càrrec de Patrimoni Digital de la UA. Tot açò, mentre finalitza l’anàlisi del vas amb la lectura dels detalls, els paral·lels i el significat ritual.

Segons el regidor de Cultura, Raül Llopis, "en concloure l’estudi, la peça formarà part d’una monografia que en l’actualitat s’hi prepara per part de Josep Maria Segura i Ignasi Grau. Preveem que les peces destacades, com l'ara presentada, siguen exposades al Museu Arqueològic. Aquesta recerca oferirà una imatge detallada de les formes de vida dels darrers ibers que van habitar aquestes contrades tot just abans del domini romà. Vull donar l’enhorabona a tot l’equip que ha treballat en aquesta recerca per la gran labor que han realitzat".