El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Descobreix les 'cases de dos claus' alcoianes amb una ruta guiada

Es tracta d'un model d'habitatge obrer propi de finals del segle XIX i principis del XX.

La ruta té lloc aquest diumenge 31 de març a les 9.30 h, i partirà des del parc de la Glorieta. La longitud de la ruta és de 4 km, amb una durada estimada de 3 hores.

La 'casa de dos claus' fou un model d'habitatge obrer propi de finals del segle XIX i principis del XX, caracteritzar per la separació de les seues dependències en dos nuclis dins d'un edifici. Per a conéixer aquest exemple d'habitatge s'organitza aquest diumenge una ruta guiada per l'acadèmic Jorge Doménech Romá, professor de la Universitat d'Alacant.

L'activitat serà gratuïta sense necessitat d'inscripció prèvia, i ha estat organitzada per l'Ajuntament d'Alcoi, el Museu Arqueològic d'Alcoi i el CAEHA. Durant el recorregut -d'unes tres hores- es podran visitar 17 emplaçaments, com ara la placeta les Eres, el viaducte de Canalejas, el barri La Sang o la plataforma topogràfica dels rius Molinar i Riquer.

Urbanisme i habitatge obrer

Aquesta forma d'habitatge respon en primer lloc a l'orografia irregular de la ciutat i a la limitada disponibilitat econòmica dels propietaris de parcel·les entre els segles XIV i XIX.

Per tal d'aprofitar al màxim l'espai de cada parcel·la (d'uns 40 a 60 m2), els habitatges no disposaven de corredor que connectara la part posterior amb l'anterior. Açò feia que cada vivenda es trobara dividida per l'escala comuna amb què accedir a les plantes superiors de l'edifici, i en última instància, que les families hagueren de disposar de dos claus per a accedir a tot l'espai dels seus habitatges.

Amb l'increment poblacional causat per la industrialització, aquestes cases unifamiliars de dos claus es convertien en vivendes comunals on els obrers subsistien en estat de garberament. Actualment en Alcoi encara es poden trobar models de cases de dos claus als carrers Barbacana 3, El Vall 12, i Sant Nicolau 110.