El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Detinguts dos individus per estafar amb la compravenda falsa de mòbils des de La Torre de les Maçanes

Imatge facilitada per la Guàrdia Civil

Els presumptes autors van ser posats a disposició judicial davant el Jutjat d'Instrucció núm. 9 d'Alacant, el qual va decretar la seua llibertat amb càrrecs.

La Guàrdia Civil ha detingut a dues persones que operaven des de La Torre de les Maçanes i que han estafat uns 3.000 euros amb la compravenda falsa de telèfons mòbils. Presumptament, estan acusats de 5 delictes d’estafa.

Els presumptes estafadors convencien als clients per comprar telèfons d’alta gama a plataformes com Milanuncios o Wallapop. Després de realitzar el pagament a través de Bizum, el fals venedor desapareixia.


La investigació per aquests fets es va iniciar en desembre de 2021 per l'Equip @ de la Comandància d'Alacant, la unitat de seguretat ciutadana creada per la Guàrdia Civil per a reforçar la lluita contra la cibercriminalitat.

El modus operandi dels dos detinguts era bàsic però efectiu. Creaven anuncis en aquestes plataformes de venda per internet en la qual els mòbils d'alta gamma estaven per davall del valor de mercat. El preu imbatible dels terminals cridava l'atenció dels compradors.

Després d'un contacte més estret per la intenció dels presumptes estafadors de traslladar les seues converses a l'aplicació de missatgeria instantània Whatsapp, aquests, mitjançant pràctiques de manipulació d'enginyeria social, aconseguien que els compradors realitzaren el pagament per Bizum. Després de rebre la quantitat sol·licitada, els detinguts desapareixien. Els denunciants intentaven revertir l'operació, però Bizum opera de manera instantània, per la qual cosa en la majoria dels casos no és possible cancel·lar el pagament efectuat.

Després de ser analitzades totes les perquisicions, l'Equip @ va detindre en una finca aïllada de La Torre de les Maçanes als presumptes autors, els quals van ser posats a disposició judicial davant el Jutjat d'Instrucció núm. 9 d'Alacant, el qual va decretar la seua llibertat amb càrrecs.