El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Detinguts dos jihadistes a Cocentaina i Alaquàs

Utilitzaven les xarxes socials per a difondre la doctrina dels grups jihadistes Daesh i Al Qaeda, i animaven en grup de missatgeria a "l'execució d'accions terroristes". Les detencions s'han produït de manera simultània en els dos municipis a primera hora del matí. Ara es traslladen a Madrid a l'Audiència Nacional, encarregada en casos de terrorisme.

Les comarques del Comtat i l'Horta han estat hui connectades per dos ràpides detencions. A primera hora d'aquest 23 d'octubre, al voltant de les 6 del matí, la Policia Nacional ha tallat carrers d'Alaquàs i Cocentaina per a detenir dos persones, dos homes siris de 55 i 58 anys. Estan acusats d'integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme. Ara els dos detinguts són traslladats a l'Audiència Nacional.

La Policia Nacional explica que "els detinguts mostraven un alt nivell de radicalització i actuaven com a importants dinamitzadors informatius, difonent la doctrina dels grups jihadistes Daesh i Al Qaeda. Cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes".

Tots dos tenien centenars de seguidors en xarxes, i un ritme elevat de publicacions, on distribuïen "missatges d'incitació a l'odi i la violència". Utilitzaven especialment "imatges cruentes dels conflictes bèl·lics siri i iraquià, acompanyats de comentaris animant la confrontació religiosa i la destrucció dels 'occidentals i qui els ajuden". A més, cap d'ells gastava les xarxes per a un ús personal amb publicacions de caràcter privat, "una evidència que la seua finalitat és instrumental, com a ferramenta d'enaltiment, captació i adoctrinament terrorista".

Un dels dos detinguts, tot i que la policia no confirma quin dels dos, "havia aconseguit un estatus superior en l'estructura informativa de Daesh". Formava part de diversos grups de missatgeria instantània, i els administradors d'eixos grups "eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d'actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seues accions". En aquests grups es difonien consignes "on s'animava a l'execució d'accions terroristes".

Unes detencions que s'han produït gràcies a les investigacions de Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, amb la Brigada Provincial de Valencià i la Brigada Local de Torrent. Ara els dos detinguts són traslladats a Madrid fins a l'Audiència Nacional, que és la que pren decisions en casos de terrorisme.