El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Deu filaes d'Alcoi encara no tenen festeres oficials

Les dones Marrakechs, en la primera Diana /AM
Els Andalusos, els últims a incorporar-les en igualtat de condicions

Cert és que fa quinze anys semblava impensable. Però cert és que estem en 2018. La realitat és que a Alcoi, deu de les 28 filaes dels Moros i Cristians no tenen dones majors d'edat de ple dret. En cap cas s'ha rebutjat ningú, però les xifres parlem i es poden interpretar com que la integració de la dona en la Festa progressa, però potser no al mateix ritme que la Societat en un àmbit generalista. Els últims en incorporar dones han estat els Andalusos. Mentrestant, l'1 d'abril de 2018 desfilarà per Alcoi la primera dona gloriera.

Els últims anys han estat de canvis a les filaes alcoianes, amb l'aprovació de dissenys especials per a dones. Alguns molt pareguts -simples adaptacions- al dels homes; en altres casos, vestits totalment diferent. Pràcticament totes les filaes tenen vestit femení, però no totes les filaes tenen festeres que paguen el mateix que els homes i tenen els mateixos drets.

Hi ha 10 filaes sense dones festeres. Segons Fonèvol: Almogàvers, Asturians, Benimerins, Berberiscos, Cids, Cordón, Creuats, Magenta, Mossàrabs i Tomasines no tenen dones apuntades, i per tant, no poden fer glòries, esquadres, dispar, etc. Això sí, moltes d'elles tenen vestit femeni. La Filà Verds, inclosa en el llistat de filaes sense dones de Fonèvol, s'ha posat en contacte amb ARAMULTIMÈDIA per aclarir que sí que hi ha xiques apuntades de ple dret. 

Els últims en apuntar-se al 'carro' han estat els Andalusos, amb dos noves feteres que enguany ja han assistit a tots els actes oficials.

Unes xifres que en l'àmbit festers alcoià poden significar un gran progrés en matèria d'igualtat, però difícils d'entendre en un entorn extra-alcoià.

Els avanços, amb compta-gotes es produeixen. De fet, l'1 d'abril, Tània Aznar, tal com va contar ARAMULTIMÈDIA, serà la primera dona que farà de Gloriera Oficial en la Història de la Festa. Superades les primeres Dianes i Esquadres femenines en anys anteriors, sembla haver-se tancat la possibilitat de fer esquadres mixtes.

Núria Martínez

Lluny queden aquells primers episodis de l'intent de participació de dones a les Fetes d'Alcoi com a festeres de ple dret. La primera fou Núria Martínez, dels Alcodians, que vint anys després encara no ha pogut fer esquadres. El cas d'Herminia Blanquer als Navarros i tantes altres -anònimes- han estat els precedents d'un fet que es normalitza a poc a poc.