El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Dia de votacions

Dia de votacions/AM
A les 9 del matí de demà diumenge 24 de maig s'obriran els col·legis electorals per iniciar les votacions

Diumenge 24 de maig és dia d'anar a votar. A Alcoi estan preparats els 21 col·legis electorals per atendre les més de 47,000 persones citades a les urnes, tot i que no totes elles exerceixen el seu vot. En les anteriors eleccions, l'any 2011, l'abstenció va superar el 32 per cent, és a dir, més de 15.000 persones que no es pronunciaren. Aramultimèdia li recorda les opcions que hi ha per a estes eleccions municipals, així com el tipus de vots: el nul i el blanc.

A Alcoi hi ha censades 47,123 persones, alcoians amb dret a vot i també residents estrangers que voten a les municipals. Els col·legis electorals s'obrin a les 9 del matí, i tancaran a les 20 hores. Al llarg de tot Alcoi hi ha un total de 21 col·legis electorals, amb 88 taules i 176 urnes.

Les opcions a l'hora de votar són moltes. Per una banda es pot triar entre un dels set partits que enguany es presenten a les eleccions municipals -la papereta i sobre blancs-. Els caps de llista d'estes set opcions són Toni Francés, actual alcalde del PSOE; Rafa Miró del PP; David Abad per Compromís; Estefanía Blanes per Guanyar Alcoi; David Sabido d'UPyD; Jordi Sedano amb Ciutadans i David Román de Canviem Entre Tots.

Després està el vot en blanc i el vot nul. Segons enumera la llei electoral, en l'article 96 de la secció XIV, un vot nul és aquell que utilitza paperetes diferents de les oficials, modificades en alguna forma, siga escrita o amb qualsevol afegit dins el sobre. També són nuls els sobres amb dues paperetes diferents, però no els que porten dues paperetes del mateix partit, que comptabilitza com un vot vàlid. Un sobre buit suposa un vot en blanc.

Ara bé, els vots nuls no es consideren vots vàlids. Els vots en blanc sí. Així que, a efectes pràctics a l'hora de comptabilitzar els vots, un vot nul es pot equiparar a una abstenció, i no té cap efecte a l'hora de determinar els regidors. Una altra qüestió és el significat que la societat li dóna a eixe vot nul, que en molts casos s'entén com insatisfacció amb el sistema.

Una vegada comptabilitzats els vots vàlids – tots els rebuts pels partits polítics més els vots en blanc - es calcula el 5 per cent, marge pel qual un partit no passa a la segona fase, i no tindrà representació en l'ajuntament.

Eleccions autonòmiques

A més de les eleccions municipals, demà també es vota a les autonòmiques amb les paperetes i els sobres de color taronja. Ací es decidirà el pròxim president de la Generalitat d'entre els més de 20 partits polítics que s'han presentat a estes eleccions. Cal tindre en compte que es vota per circumscripcions, és a dir, els alcoians voten una llista del partit amb representants de la província d'Alacant.