El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Ferran Gandia Poveda, Regidor de Biblioteques i Museus a Ontinyent

Ferran Gandia Poveda

Dia dels Museus 2021

Cada any des de 1977, l'ICOM (Consell Internacional de Museus) organitza el Dia Internacional dels Museus, un moment excepcional per a la comunitat museística internacional.

L'objectiu del Dia Internacional dels Museus és conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles. Organitzats cada 18 de maig o al voltant d'aquesta data des de fa més de 40 anys, els esdeveniments i activitats planejats per celebrar este senyalat dia, poden ser des de les típiques visites als museus, guiades o lliurement, sols pel simple fet de contemplar i gaudir del material exposat i amb silenci, fins a activitats de contacontes, lectura de llibres "in sittu" o fins i tot, fer ús de la instal·lació per a qualsevol acte cultural i a l'hora servir de reclam per a possibles visites futures, sobretot de jove en edat escolar. El ventall pot ser tan ampli com possibilitats done la cultura.
Cada vegada són més els museus per tot el món que participen en aquesta celebració mundial: l'any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l'esdeveniment en 158 països i territoris.

Este any, l'Ajuntament d'Ontinyent ha celebrat esta efemèride cultural amb una ruta guiada organitzada per la regidoria de Turisme amb la col·laboració de la regidoria de Museus, que ha dut per nom: "Untinyan al període Andalusí". Un recorregut, que incloïa una visita als llocs més característics del nostre barri primigeni, La Vila, i una visita al Museu Fester i el Museu arqueològic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida (MAOVA).

Quan parlem dels Museus, no sols hem de parlar del seu Dia internacional, perquè els Museus estan ahí tot l'any, són patrimoni cultural propi i especial, i a més a més, són un lloc d'aprenentatge dins de qualsevol disciplina cultural, siga del tipus que siga, des del punt de vista arqueològic o històric fins al més modern o multidisciplinària d'avantguarda. És clar que cada poble o ciutat té la seua idiosincràsia i recursos, però cadascú amb les seues pròpies virtuts i tresors (perquè els Museus són dipòsits de tresors...), estem en l'obligació de mantindre'ls, promoure'ls i gaudir-los.
Així ho està fent l'Ajuntament d'Ontinyent, amb inversions recentment aprovades per al MAOVA, que permetran adequar el recinte i dotar de modernitat en alguns aspectes al museu per a adaptar-lo als temps que vivim.

Però no cal oblidar que afortunadament Ontinyent té una important diversitat museística a títol públic, amb el Museu de Gegants i Cabets d'Ontinyent i el Museu del Tèxtil valencià al Palau de La Vila (molt prompte al seu edifici nou i modern de l'antiga fàbrica de Revert), i a títol privat amb el Museu Fester, el Museu de Ciències naturals del col.legi la Concepción, i els particulars de Salvador Mollà i Rafael Ballester. Museus i col·leccions, que com dic, s'han de visitar les vegades que calga, perquè sempre trobarem coses noves, si sabem mirar.

En definitiva, els Museus han sigut, són i seran un bé cultural de màxim ordre. Els quals hem de saber valorar, gaudir i transmetre a les generacions futures, perquè com deia el premi Nòbel turc Orhan Pamuk: «Els museus són llocs on el temps es transforma en espai». I una societat sense museus ni cultura, és una societat condemnada al fracàs. Paraula de regidor de Biblioteques i Museus.

 

  • «Els museus són llocs on el temps es transforma en espai»