El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Diversos centres de la comarca participen al programa de compostatge organizar per l’ IES del Consorcio Terra

El projecte va arrancar al setembre passat amb una primera etapa de formació, assessorament tècnic i lliurament de materials, com ara compostadores, poals airejats i termòmetres.

Ibi, Benilloba, Muro, Cocentaina i Alcoi participen en este programa educatiu que pretèn educar per a lacorrecta prevenció i gestió de residus. En este moment el tècnic encarregat visita els centres per supervisar que el desenvolupament estiga sent el correcte.

El programa educatiu de compostatge en centres de Secundària, impulsat pel Consorci Terra i finançat parcialment pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha arribat a la seua fase de seguiment. En aquesta etapa de la iniciativa, els 18 instituts participants reben la visita d'un tècnic encarregat de guiar i ajudar als estudiants en tot el procés i supervisar que aquest s'està desenvolupant correctament. Aquestes visites de seguiment per part dels tècnics es realitzen de manera periòdica, entorn d'una vegada al mes, dins de tot el procés de formació i assessorament.

El projecte va arrancar al setembre passat amb una primera etapa de formació, assessorament tècnic i lliurament de materials, com ara compostadores, poals airejats i termòmetres.

En aquesta nova fase de seguiment, que va començar al desembre, un tècnic supervisa in situ que els processos s'estan duent a terme correctament, alhora que resol els dubtes com ara la manera d'assegurar que la descomposició de la matèria orgànica seguisca correctament el seu curs.

Prèviament a les vacances nadalenques, els participants en el projecte de cada Institut de Secundària van afegir al compostador restes orgàniques, van mesclar els residus amb l'airejador i van culminar amb una capa gruixuda de restes seques (branques xicotetes i fulles) amb la finalitat d'aconseguir l'objectiu, que és crear compost que els servirà d'abonament.

Així els alumnes i el personal dels centres adscrits a aquest programa han seguit les instruccions tècniques, especialment després d'estar el compostador sense airejar durant les vacances nadalenques, i que han consistit bàsicament a moure la mescla i comprovar si li faltava humitat, per a això havien d'afegir una mica d'aigua de manera que el procés de compostatge seguirà el seu curs.

Els centres educatius de l'ESO que participen en aquest programa són: el CPEE Tomàs Llàcer de Alcoy; IES Serra Mariola, de Muro de Alcoy; IES Andreu Sempere, de Alcoy; IES Cotes Baixes, de Alcoy; IES Pare Vitòria, de Alcoy; Secció de l’IES Padre Arques, de Benilloba; IES Padre Arqués, de Cocentaina; IES Fray Ignacio Barrachina, de Ibi i IES La Foia, de Ibi.

Aquest projecte té com a objectiu principal educar en la prevenció i gestió de residus i principis generals de l'economia circular, així com fomentar la recollida selectiva i el compostatge dels bioresidus involucrant a tota la comunitat educativa. A més de donar conèixer el Consorci i els seus objectius en els diferents instituts de Secundària del seu àmbit de gestió.