El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Documentada una ocupació mil·lenària a l'edat mitjana en la Serrella de Banyeres de Mariola

Imatge del jaciment

Els encarregats de la investigación han estat Grau Mira i Julia Sarabia Bautista, membres de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant.

Investigadors de la Universitat d'Alacant han pogut documentar la llarga i complexa història de la Serrella, que començaria en el tercer mil·lenni abans de l’era, en el període calcolític, es reprendria en els períodes ibèric i romà, al voltant del canvi d’era, i es desenvoluparia principalment en època medieval islàmica.

Els treballs recents també han testificat una primera ocupació andalusina, al voltant dels segles XI-XIII, caracteritzada per la construcció d’un sector d’edificis que tenen plantes molt regulars i cuidades. Segons asseguren asseguren des de la universitat amb un comunicat de premsa "el descobriment d’aquestes edificacions obri un panorama interessant en l’estudi de la comunitat andalusina que va habitar aquest espai abans de la conquesta feudal".

Els encarregats de la investigación han estat Grau Mira i Julia Sarabia Bautista, membres de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant. Els arqueòlegs han fet una neteja superficial i un sondeig dels vestigis per a fer els plans de les estructures i entendre les diferents àrees d’aquest complex assentament. Per a aquesta actuació s’han emprat mètodes de representació digital innovadors que combinen la fotogrametria, la topografia digital i el modelatge del terreny amb LiDAR.