El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Documenten la mort d'un alcoià en un camp de concentració d'Alger

Document que demostra la reclusió de José Esteve Vicedo al camp de concentració francés.

Des de l'Arxiu Municipal d'Alcoi demanen que si alguna persona té informació sobre aquesta família o és descendent seu, poden contactar amb el director de l'Arxiu al telèfon 965537143 o al correu arxiu@alcoi.org.

El nom de José Esteve Vicedo, nascut en Alcoi l'any 1892, ha aparegut en la relació de morts al camp de presoners de Djelfa (en el país africà d'Alger) entre 1940 i 1941. Aquest fet s'ha pogut documentar gràcies a la informació dels arxius francesos i de l'Arxiu Municipal d'Alcoi, el qual està col·laborant en l'organització del seminari 'Memoria del exilio español en Argelia'.

La investigació al voltant de la vida de José Esteve Vicedo s'està realitzant en el marc d'aquest seminari, que se celebrarà a Alger i Orà entre el 20 i el 23 d'octubre. L'Arxiu Municipal d'Alcoi es troba col·laborant amb l'Institut Cervantes d'Alger i Orà en la localització dels descendents d'aquest alcoià. Per la informació dels padrons municipals de 1882 a 1919 se sap que José Esteve Vicedo era fill de José Esteve i Pilar Vicedo, i que va nàixer a Alcoi en 1892. Tenia un germà, Alfredo Esteve Vicedo, nascut en 1884.

D'acord als registres, José Esteve va morir entre 1940 i 1941 en aquest camp de concentració africà, a uns 40 quilòmetres al sud d'Alger, a uns 1.500 m d'altura i considerat un dels més durs del sistema concentracionari francés. En aquest camp hi havia cap a 1942 un miler de presoners, la majoria espanyols o antics membres de les brigades internacionals.

No tenia quasi instal·lacions i els presoners dormien en tendes de campanya suportant temperatures extremes que oscil·laven dels 20 graus sota zero a l'hivern als 50 graus en estiu. Segons els responsables del recinte, "allò era un camp de mort enmig del desert, del qual no eixia viu ningú".