El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Dona el teu aval als projectes que vols que la Generalitat costege en les comarques

Una vintena de projectes afecten les nostres comarques

Aquest 9 de juny s'inicia la fase de suports, i les propostes que afecten les Comarques Centrals necessiten 150 avals per a passar a la següent fase. La votació final de propostes està prevista per a setembre. 
 

La rehabilitació del centre d'Alcoi, la connexió de l'Hospital amb l'autovia, un servei d'atenció a les persones majors en l'Orxa, un carril bici al port d'Albaida o la regeneració del riu Verd a la Foia de Castalla. Són tan sols alguns dels més de 20 projectes comarcals que s'han presentat als primers Pressupostos Participatius de la Generalitat Valenciana, i que ara necessiten almenys 150 avals per a passar a la següent fase. 

La Generalitat Valenciana té en marxa enguany els primers pressupostos participatius valencians, que preveu una inversió de 125 milions d'euros en els pressupostos del 2022. El repartiment s'ha fet atenent a criteris de "població, pobresa i despoblació", i a les Comarques Centrals li corresponen un total de 13.763.500 euros.

I a què destinem aquests diners? Doncs ho decidirem entre tots. Aquest 9 de juny s'ha iniciat la fase de suports, en la que qualsevol ciutadà pot avalar fins a 10 projectes. Els que aconseguisquen els avals necessaris passaran a la següent fase d'avaluació tècnica de propostes. En el cas de les Comarques Centrals, cada proposta necessita un mínim de 150 avals.

En el llistat trobem més d'una vintena de propostes que afecten directament a l'Alcoià i el Comtat. Algunes les presenten polítics de diferents partits, altres associacions de veïns o entitats, i altres les presenten veïns a títol individual. 

A Alcoi, per exemple, Guanyar Alcoi ha fet fins a cinc propostes: suport per a l'escola pública a la ciutat, la creació d'un Ateneu en un espai fabril, la rehabilitació del centre, la recuperació del refugi de Santo Tomás o una campanya de promoció de l'accessibilitat contra la solitud. També han participat associacions i entitats locals, amb propostes com l'ampliació de l'Hospital Verge dels Lliris, la seua connexió amb l'autovia, la construcció d'un pàrquing per a l'Hospital, la rehabilitació de l'estació de RENFE, o l'ampliació de l'IES Andreu Sempere. I altres propostes les presenten veïns a títol personal com la rehabilitació del Molinar, l'ampliació del tren a Alacant i Villena, més vivendes socials a Alcoi, la recuperació d'una xemeneia industrial al riu Serpis, la rehabilitació de la Sang, Veiem noms coneguts, com Joanfran Rozalen que proposa la rehabilitació del Teatre Principal

A Castalla trobem propostes per a fer un projecte per a la casa Vermella, un model d'oci basat en cultura i esport, una xarxa de mobilitat sostenible, la regeneració del riu Verd, microbusos per a les zones rurals, o una via verda a Montnegre. Des d'Onil proposen rehabilitar el monestir de Montserrat, i des de Cocentaina es proposa un homenatge a les víctimes del franquisme, i una millora del traçat de les carreteres amb la Vall de Seta. I des de l'Orxa un tren turístic a Vilallonga, l'explotació de la Cooperativa de les Hortes, o un projecte per assegurar atenció a persones majors.

Són alguns dels projectes que afecten les nostres comarques, però hi ha més que afecten totes les Comarques Centrals o fins i tot d'àmbit autonòmic. Les pots consultar totes ací. A tota la Comunitat Valenciana s'han presentat un totaI de 875 propostes, de les quals han passat a la fase d'avals 668.