Podríem dir que tot açò són simples coincidències, però estaríem del tot equivocats. I és que és innegable que en les nostres comarques sempre hi ha hagut un no-sé-què que, des de temps immemorials, ha fet que aquesta siga terra de músics.
“Terra Lucis”, una iniciativa del Marq que pretén fusionar música i arqueologia ha elegit a quatre músics de les nostres comarques per participar en el projecte.
La Fundació CV MARQ i l’Associació Cultural Música de Hui han sigut els encarregats d’organitzat aquesta iniciativa batejada com “Terra Lucis” amb l’objectiu de “difondre el patrimoni històric de la província amb imatges d’emblemàtiques enclavaments arqueològics i monumentals acompanyats per peces musicals de compositors alacantins”.
D’entre els sis monuments elegits per formar part de “Terra Lucis”, la meitat es troben a la comarca del Comtat. Parlem de la Cova de l’Or de Beniarrés, la Torre almohade d’Almudaina i la Cava Gran d’Agres. El primer jaciment pertany al període neolític, el segon es troba datat entre el s. XII i XIII, i el darrer d’ells, el més “modern”, va ser edificat al s. XV. Quatre monuments d’èpoques diferents, a localitats diferents, d’usos diferents i, naturalment, també acompanyats de músiques diferents.
Si ens parem a mirar els noms dels sis compositors seleccionats per posar banda sonora a aquests indrets, trobem 2 persones que, tal vegada, ens sonen. No són altres que José del Valle, alcoià de tota la vida, i David Leal, natural de Castalla.
Pel que fa a José del Valle, és ja un músic consagrat que, entre altres adjectius, ha sigut qualificat pels crítics com a “sorprenent i refrescant” i la seua obra com “d’una varietat creativa innegable” i “de magnífica factura”. Per si no n’hi haguera prou, les seues composicions han sigut interpretades a Romania, França, Portugal o Croàcia i el 2010 va guanyar el Premi Francisco Guerrero Marín. La seua obra “Perfils” ha sigut l’elegida per acompanyar les espectaculars vistes des de la Illeta dels Banyets, a El Campello.
De David Leal, en canvi, el que més crida l’atenció és la seua joventut, ja que va nàixer el 1994 i, a hores d’ara, ha compost diverses partitures com els pasdobles “La meua Carmen” i “El racó del real”, la marxa mora “Naqib” i, fins i tot, una fanfàrria, “Nostra Vida”. Segur que, dintre de poc, també sentirem tocar les seues peces arreu de tot el món. “Escletxa” ha estat l’obra elegida per sonar mentre contemplem la monumentalitat de la Torre almohade d’Almudaina.
No obstant això, ací no acaba tota la vinculació de la comarca de l’Alcoià en aquest projecte, ja que, si ens fixem en els components del grup Lumina Ensemble, l’encarregat d’interpretar les partitures dels compositors, descobrirem que la meitat dels integrants (2 de 4) són també de la nostra zona. D’una banda, tenim a Pablo de la Fuente, d’Alcoi, i d’altra a Isaac Verdú, de Castalla.