El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Dos terratrémols a les comarques en 24 hores

Famorca, zona d'un dels terratrémols. Imatge d'arxiu

Tot i que els terratrémols patits en els últims anys no han sigut de gran magnitud, cal recordar que estem en una zona de risc sísmic. Els últims grans terratrémols a la nostra zona van ser fa 4 segles, i s'ha publicat un monogràfic amb la informació que es té al respecte.
 

El primer va ser en la nit de dilluns, a la Font Roja. El segon aquesta passada nit, a Famorca. Tots dos han sigut de baixa intensitat.

La nit de dilluns 15 de novembre, poc abans de la mitjanit, l'Institut Geogràfic Nacional va registrar un terratrémol al parc natural de la Font Roja, en el terme d'Ibi. Estava a una profunditat de tan sols 3 quilòmetres, amb una magnitud d'1,5 (l'escala Richter té un marge de 0 a 7).

24 hores després, a les 23.25 de la nit de dimarts 16, es registra un segon terratrémol a Famorca, al sud de la Serrella, en aquesta ocasió a una profunditat de 6 quilòmetres i una magnitud de 2. Si has notat el terratrémol, pots participar en una enquesta que fan des de la Universitat d'Alacant.

 No són terratrémols de gran importància, ja que el nivell d'alerta comença a partir d'una magnitud 2 i es queden en el límit. Però no està de més recordar que estem en una zona de risc sísmic, i que els terratrémols, tot i que lleugers, no són estranys.

I si vols saber més sobre els terratrémols a la nostra zona, l'Institut Geogràfic Nacional ha publicat una monografia sobre els grans sismes de les comarques ara fa ja quatre segles: el d'Alcoi de 1620, on es va destruir gran part de la ciutat i patirem una xifra no concretada de morts; i el de 1644, que va afectar una ampla zona des d'Alcoi a Gandia. En el monogràfic s'explica que "després d'aquest període d'intensa activitat sísmica en la primera meitat del segle 17, la regió s'ha mantingut en calma sísmica fins al present. No obstant, no pot descartar-se que es produïsquen terratrémols de similars característiques en el futur".

El treball es pot consultar gratuïtament tant a la web del Ministeri com al portal alcoià BIVIA.