El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Economia presenta en Alcoi la nova plataforma Indústria 4.0 que ajudarà a tota PIME a fer el bot a la digitalització

El Campus d'Alcoi de la UPV, com a exemple de transferència de coneixements i talent, ha acollit aquesta presentació a la qual han assistit membres de diverses patronals, entitats, institucions o instituts tecnològics de la zona, interessats en la plataforma, com per exemple la Cambra de Comerç d'Alcoi, la Plataforma per la Reindustrialització, la patronal d'Ibi IBIAE o l'institut tecnològic del Joguet, AIJU.

Terminologia bàsica, informació d'ajudes i subvencions, exemples de bones pràctiques, contacte amb empreses facilitadores de tecnologia, llistat d'associacions i entitats que poden ajudar... tot el que es necessita perquè una pime valenciana faça el salt a la digitalització estarà en la nova Plataforma Indústria 4.0. S'ha triat Alcoi per a presentar la versió en proves, que s'activarà el pròxim mes de febrer.

L'Institut Valencià de la Competitivitat, l'IVACE, i la Conselleria d'Economia Sostenible, han presentat la versió en proves de la nova Plataforma Indústria 4.0, un portal que reunirà "informació especialitzada, bones pràctiques, i iniciatives d'impuls a la indústria 4.0". És a dir, tot el que necessite una empresa per a fer el salt cap a la digitalització. El conseller Rafa Climent assegura que són "accions encaminades a guanyar en eficiència en el nostre teixit productiu, i que la digitalització vaja incorporant-se de manera natural en les nostres empreses".

Així, els destinataris i beneficiaris principals de la nova plataforma són les xicotetes i mitjanes empreses valencianes de tots els sectors, que necessiten fer un pas endavant cap a la digitalització. Però també aquelles empreses que faciliten la tecnologia necessària per a fer aquest pas. La directora de l'IVACE Júlia Company explica que "és fonamental treballar sobre les empreses, però també sobre les empreses facilitadores d'aquesta tecnologia. Podem importar-la d'altres autonomies o països, però ens convertiria en dependents, i això no podem consentir-ho. Cal enfortir eixe sector".

Alcoi ha sigut la ciutat triada per a la presentació oficial de la nova plataforma, en un acte al Campus de la UPV. Rafa Climent explica que el lloc triat no és casual, sinó una mostra de la importància de les universitats en el procés de canvi de model productiu, "perquè l'origen de la informació especialitzada, les bones pràctiques i les iniciatives d'impuls de la Indústria 4.0, en molts casos està en les universitats, font d'intercanvi tecnològic amb les empreses". Però no sols les universitats, sinó que la plataforma involucra a molts més agents com ara patronals, instituts tecnològics, o entitats de les nostres comarques. Així, a la presentació estaven presents representants de la Cambra de Comerç, la patronal tèxtil ATEVAL, la Plataforma per la Reindustrialització, o AIJU, l'Institut del Joguet.

Presentació de la Plataforma,amb nombrosos representants d'entitats i institucions

La Plataforma està ara en fase de proves, i la intenció és activar-la i obrir-la al públic en general el pròxim mes de febrer.

 

Tots els continguts de la Plataforma

La nova Plataforma Indústria 4.0 oferirà diferents seccions que cobreixen tota la informació rellevant. La primera secció és INDÚSTRIA 4.0, on s'expliquen els conceptes elementals i la terminologia d'aquesta nova revolució industrial, amb una classificació de les tecnologies habilitadores per a la indústria digital.

El conseller d'Economia Rafa Climent i la directora de l'IVACE, Júlia Company, detallen els continguts de la Plataforma

La Plataforma també ofereix informació sobre la composició del LAB4.0 de la Comunitat Valenciana, amb ATEVAL, el SERVEF o l'IVACE. Aquest laboratori treballa actualment per identificar els reptes prioritaris, i ja avancen que un està en la formació del capital humà. Júlia Company explica que "es necessita una població amb capacitats digitals suficients. No sols els nous, sinó als que ja treballen; no podem obrir una bretxa digital amb els treballadors actuals, i la formació és necessària perquè no es despenge cap persona".

La Plataforma també recull totes les polítiques i iniciatives que es duen a terme no sols a la Comunitat Valenciana, sinó també a la resta d'Espanya i a Europa. I també hi ha informació detallada sobre les ajudes i subvencions a les quals optar en la secció FINANCIACIÓ4.0, amb un buscador automàtic que inclou totes les convocatòries en tota Europa, amb una incidència especial en les que ofereix l'IVACE.

Per últim, hi haurà accés a un mapa de l'ECOSISTEMA4.0, amb contacte de tots aquells "centres de competència i habilitadors necessaris per a ajudar a les nostres empreses a la transformació digital". Ací és on es podrà contactar amb universitats, Cambres de Comerç, patronals o Instituts Tecnològics, però també amb empreses que suposen un exemple de bones pràctiques o amb empreses que faciliten la tecnologia per aconseguir la digitalització.

Un moment de la presentació de la Plataforma