El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

'Editadona'. La iniciativa que vol feminitzar la xarxa amb dones de la comarca

Primera jornada formal de treball aquest 15 de gener.

La iniciativa està oberta a totes aquelles persones que de forma individual i col·lectiva vulguen col·laborar. La inscripció per a participar es pot realitzar a través d'aquest formulari.

Polítiques, artistes, empresàries, catedràtiques... Són moltes les personalitats femenines que han nascut a les nostres comarques i que actualment no disposen de suficient visibilitat a la xarxa. Així doncs, amb vocació de "feminitzar" la xarxa ha nascut 'Editadona Alcoi', una iniciativa que busca nodrir la Viquipèdia amb continguts sobre dones del nostre entorn.

Al voltant d'una 20 de dones s'han reunit aquest 15 de gener en el primer encontre formal d'Editadona Alcoi. Les seues línies de treball són tres. Les explica Sandra Obiol, sociòloga i una de les integrants d'aquesta particular 'viquimarató': "Volem millorar alguns dels articles ja existents, traduir-ne d'altres a diferents llengües, i crear-ne de nous; tot amb un intent per feminitzar els continguts a la xarxa".

Exemples de dones de les comarques hi ha molts, des de Teresa Mora (immortalitzada per Ovidi Montllor amb el seu 'Homenatge a Teresa), fins a les més actuals com l'artista Rosana Antolí. També actrius com Neus Agulló, Rosana Espinós i Pepa Miralles; o empresàries com Carmen Vidal o Mercedes Moltó. A l'àmbit col·lectiu es pot citar l'exemple de les Bambuneres, o les dones del moviment obrer. "Sempre es parla del moviment obrer en termes masculins, però també hi va haver moltes dones que van lluitar pels seus drets" relata Obiol, qui ha dedicat una part de la seua trajectòria investigadora a l'exemple d'aquestes treballadores.

Editadona té altres dues dates marcades al calendari. La següent serà el dimecres 12 de febrer, que igual que la primera tindrà lloc al Centre Ovidi Montllor. En aquesta sessió es treballarà conjuntament amb membres de l'associació 'Amical wikimedia', que oferiran assessorament tècnic per a editar els continguts. L'edició del material i la pujada a la xarxa es realitzarà el 7 de març.

Qui i com es pot participar

La iniciativa està oberta a totes aquelles persones que de forma individual i col·lectiva vulguen col·laborar. També poden adherir-se hòmens, alguns dels quals que ja participen pertanyen al col·lectiu LGBTI Mariola. Des d'Editadona informen que no cal haver assistit a cap reunió prèvia ni tenir cap coneixement previ per a participar. La inscripció per a participar es pot realitzar a través d'aquest formulari.