El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Educació decreta serveis mínims en els centres i els sindicats critiquen la mesura

Accés al parc de El Romeral, precintat per la policia local.

Des del sindicat STEPV consideren "absurda"  la mesura, perquè pensen que "contradiu l'estat d'alarma i posa en risc de contagi les persones que han d'acudir als centres educatius".

Encara que la docència presencial al País Valencià s'ha suspés a causa de l'amenaça del COVID-19, la majoria de centres mantenen una part de la seua activitat. La Conselleria d'Educació ha informat a les direccions dels centres l'obligatorietat de mantenir uns serveis mínims, que inclouen presència de l'equip directiu, així com serveis de neteja. Davant d'aquesta mesura, el Sindicat STEPV insta al govern valencià a clausurar les instal•lacions educatives, i amenaça que emprendran accions legals i jurídiques si no fóra així.

La conselleria d'Educació atribueix a les autoritats sanitàries aquesta decisió de mantenir els centres educatius oberts. D'acord amb la notificació remesa als equips directius dels centres, l'obertura s'ha de realitzar de 9 a 13 h, amb la presència exclusivament de les persones que la direcció haja determinat, personal docent i personal d'administració i serveis.

El Campus d'Alcoi de la UPV és un dels centres on s'estan duent a terme aquests serveis mínims. El seu director, Juan Ignacio Torregrossa, ha compartit aquest dimarts a través de xarxes socials un vídeo on se'l pot veure al seu despatx, i on fa menció als serveis obligatoris que requereixen la seua presencia al centre. No obstat això, gran part de personal d'administració i serveis, així com el professorat, estan exemptes de realitzar treball presencial, almenys fins a finals d'aquesta setmana, i és que segons Torregrosa a partir del dia 23 de març s'espera la reincorporació al Campus de més personal per tal d'ampliar els serveis mínims.

Les direccions d'altres centres educatius amb els quals s'ha posat en contacte ARAMULTIMÈDIA, com ara l'EASD Alcoi i el CIP FP Batoi, confirmen que allí es mantenen serveis mínims, amb la presència dels membres de la direcció.

Des de STEPV consideren "absurda" la mesura de mantenir els centres oberts, i és que segons el sindicat així es "contradiu l'estat d'alarma i posa en risc de contagi les persones que han d'acudir als centres educatius, que poden fer perfectament la seua feina des dels seus domicilis". El Sindicat ha registrat telemàticament un escrit al President de la Generalitat perquè la Conselleria d'Educació tanque els centres educatius. En el mateix escrit s'adverteix que, si no es dóna aquest pas, el Sindicat es reserva el dret d'emprendre accions legals i jurídiques.

Plataforma d'ensenyament on-line

La suspensió de classes presencials ha fet que Conselleria impulse un pla d'acció conegut com Model unificat lectiu d'activitats no presencials (MULAN). Aquest pla inclou quatre portals: 'Mestreacasa', adreçat per a Infantil i Primària, 'AULES' per a ESO, FP Bàsica i EOI, així com la plataforma de videoconferències 'Webex' per a Batxillerat i FP. El quart és l'eina 'Web Família', que és el nexe de comunicació entre el professorat i les famílies.

Des del CEIP El Romeral, un dels centres consultats per aquest mitjà, parlen de l'ús d'aquestes plataformes, i de com "els mestres estan fent un esforç en aquesta situació tan anòmala treballant diàriament perquè els alumnes puguen continuar fent les seues tasques". Paraules de la directora del col·legi, Marian Juan, qui reconeix la bona resposta que està donant la 'Web família', amb la qual porten treballant des de l'any passat.

Per contra, alguns docents del sistema públic d'ensenyament amb els quals s'ha posat en contacte ARAMULTIMÈDIA han trobat problemes en l'activació del portal AULES, almenys durant els seus dos primers dies de posada en funcionament. Pel que sembla, la plataforma es troba activa per als mestres però presenta dificultats perquè accedisquen els alumnes.