El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

«Heterodòxia», el colofó final del Curs Tutorial de Fotografia impartit per l’ontinyentí Xavier Mollà

Cartell de l'exposició.
  • «Heterodòxia» estarà oberta al públic des del 4 de maig fins al 30 de juny.
  • Les cinc col·leccions que conformen l’exposició pretenen fer reflexionar al públic sobre la situació actual en la que vivim i mostrar una realitat que sol passar desapercebuda.

L'exposició està formada per un conjunt de fotografies dels i les artistes Jorja Mollà, Javier Belda, Pepe Vidal, Toni Cano i Maria Barber.

El projecte fotogràfic col·lectiu i disconforme «Heterodòxia» estarà, a partir del dimarts 4 de maig i fins al 30 de juny, al Centre Ovidi Montllor d’Alcoi. Dita exposició està formada per un conjunt de fotografies dels i les artistes Jorja Mollà, Javier Belda, Pepe Vidal, Toni Cano i Maria Barber.

Aquesta exposició naix com a cloenda del Curs Tutorial de Fotografia impartit durant els anys 2018 i 2019 pel fotògraf ontinyentí Xavier Mollà i Revert. El resultat d’aquests més de dos anys de formació ha sigut «Heterodòxia», la quan s’hauria d’haver inaugurat al 2020, però la pandèmia ho va endarrerir.

Amb «Heterodòxia» es pretén mostrar uns aspectes desconeguts del moment i de la situació actual en què vivim. A través de les imatges exposades, els i les fotògrafes reflexionen sobre fets i circumstàncies que passen desapercebudes al dia a dia. D’una manera original i reivindicativa «Heterodòxia» ajuda a eixir de la comoditat i la rutina.

El grup de fotògrafs i fotògrafes que conforma «Heterodòxia» és divers i açò es veu reflectit en les cinc col·leccions que conformen l’exposició. Els i les artistes presenten un estil molt variat entre ells i uns interessos oposats, per tant, les diferents mirades dels fotògrafs ajuden a crear un món artístic especial que sorprèn al visitant de l’obra. Malgrat aquestes diferències, a tot el grup els uneix l’estima per la fotografia i la cultura audiovisual.

 

Obra individual

La col·lecció «L’home i la bèstia» de Jorja Mollà (Ontinyent, 1989) permet fer una visita pels llocs d’algunes comarques del País Valencià i el sud de Catalunya on la relació entre l’home i l’animal de feina encara és viva. «L’home i la Bèstia» intenta mostrar sense artificis els llocs i persones que conserven l’ús tradicional d’animals amb la intenció de fer un homenatge a les persones que viuen a entorns rurals i segueixen arrelades.

«On anem?» ens pregunta Javier Belda (Ontinyent, 1964) amb la seua col·lecció que compta amb aquest títol. El seu conjunt de fotografies té com objectiu mostrar una visió crítica d’alguns aspectes que els canvis experimentats, a nivell mediambiental, en les darreres generacions estan suposant per a la societat i les possibles repercussions que aquestes activitats poden tenir sobre el futur de la civilització.

Pepe Vidal (Ontinyent, 1964) amb «Despoblació, el camí cap a la desolació» mostra com la despoblació ha afectat a diferents pobles del territori valencià, concretament, als de les comarques de la Costera, la Safor, el Comptat, l’Alcoià i la Vall d’Albaida. Amb una clara voluntat de denuncia, Vidal mostra amb les seues imatges com el despoblament i la marxa cap a les grans ciutats provoca una pèrdua de les arrels i del llegat cultural i arquitectònic.

Maria Barber (Alcoi, 1996) amb «El “jo” a la gran ciutat» mostra amb les seus fotografies com viure en un ciutat gran com, en aquest cas, València, limita molt les relacions personals i fa que les persones acaben cada vegada més distanciades i aïllades, malgrat estar envoltades de persones a tota hora. A més, l’autora denuncia com l’aïllament fa que augmente l’individualisme i l’egocentrisme.

Amb «Paradoxal» Toni Cano (Xàtiva, 1965) fa una reinterpretació del món en què vivim a través d’una sèrie de fotografies que tenen la intenció de fer reflexionar al públic assistent. «Paradoxal» és una col·lecció d’imatges que segueixen els principis de l’hedonisme, el culte al cos, a la connectivitat i a la caiguda de les creences a les grans ideologies.