El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El 64% del sector teatral treballa a València i el 87% de les sales són públiques

  • La cabra o qui és Sílvia? De la companyia La Villarroel a les 20:30h al Teatre Calderón, plat fort d'aquest dimecres

Són algunes de les conclusions de la primera fase del Mapa Teatral Valencià que ha estat presentat a la Mostra de Teatre d'Alcoi. Un projecte de la Generalitat i el fons de documentació de les Arts Escèniques que estarà enllestit i publicat a la xarxa després de l'estiu. Aquest dimecres continuen les representacions d'un festival que està comptant amb una participació nombrosa i animada.

El 78% als professionals del teatre resideixa a València, i la gran majoria alterna feines d’actor/actriu amb les de producció, guionització o audiovisual. El 42% compagina l’activitat teatral amb altres que res tenen a veure, i la immensa majoria cotitzen en règim d’autònom o són empresa.

L’activitat teatral està concentrada en les grans ciutats i especialment en la de València (64% del total pel 23% d’Alacant i el 13% de Castelló).

El 87% dels espais teatrals són públics, i la resta privats o públics explotats per empreses privades.
Només el 8% dels municipis enquestats convoquen premis d’escriptura de textos teatrals i el 41% de les localitats tenen escoles de teatre, la majoria públiques. El 56% tenen companyies de teatre amateur

Són algunes de les conclusions d'aquest mapa-estudi del sector teatral que estarà. acabat després de l'estiu i amb el qual es vol crear un espai virtual d’interactuació entre professionals del Teatre (actors, actrius, tècnics), companyies, Escoles de teatre, Mostres, Festivals, Premis i concursos d’escriptura teatral, etc. Una macro base de dades que permeta establir sinergies professionals. “Saber qui fa que en cada lloc”, han conclòs els presentadors del projecte.

Però a més, a més, tota la informació vessada a la plataforma digital es constitueix com un interessant material documental que quedarà a l’abast d’investigadors i del mateix sector.


El Mapa Teatral Valencià l'esta desenvolupant Rafa Segura (zona d’Alacant), Nuria Vizcarro i Laia Porcar (Castelló), i Isabel Martí (València).

Un portal que ha estat presentat al sector teatral valencià en la seu de l’IVAM_CADA d’Alcoi i que ha estat descrit com una ferramenta d’interacció professional i de base documental de tota la informació que genere el Teatre de la Comunitat.

 Informació valuosa


L’equip de treball d’aquest mapa compleix el segon any recopilant informació per mitjà d’enquestes a professionals de tota la Comunitat, i han arribat a 142 dels 542 municipis de la Comunitat, dels que coneixen quantes companyies hi ha, professionals, escoles de teatre, premis teatrals, escenaris, etc.
Una vegada s’haja completat el procés de captació d’informació, s’encetarà una nova fase del projecte que passa per la seua difusió i la treta de conclusions de les dades. Aquesta darrera faena la realitzaran professionals de l’estadística.
 

Activitats per a aquest dimecres 26 de maig

 

La Ciudad de la Escarcha de la companyia Crit Teatre a les 9:45h al Teatre Salesians. Aquesta obra es una apassionada història d’amor, un retrat de la joventut dels anys cinquanta, enfocat a les dones, que difícilment podien anhelar coses com estudiar una carrera. 

 

Els actors principals son Daniel Tormo, Maribel Bayona, Josep Valero, Rebeca Izquierdo i Anna Marí.

 

L’abraçada dels Cucs (I) a les 11:45h i L’abraçada dels Cucs (II) a les 16:45h de la companyia Cactus Teatre al Centre Cultural. Aquesta obra es una història d’amistat poc corrent, una comèdia que ens conta com els llaços afectius poden sorgir en les situacions més inesperades i absurdes.

 

Els actors principals son Sergio Caballero i Paula LLorens.

 

Brindis de la companyia Pérez & Disla a les 18:45 a la Sala Àgora. Aquesta obra et trasllada a un món on pots fer el que vullgues sense por a res, tot el que facis està bé.

 

Els actors principals son Paula Miralles, Toni Agustí, Juli Disla i Mireia Pérez.

 

La cabra o qui és Sílvia? De la companyia La Villarroel a les 20:30h al Teatre Calderón.

Aquesta obra tracta de Martin, un arquitecte que acaba de rebere un premi, i que rebrà un amic per fer-li una entrevista, pero resulta que Martin té un secret, que no ha dit a ningú, i que farà tremolar els fonaments de la seva familia benestant.

 

Els actors principals son Jordi Bosh, Emma Vilarasau, Roger Vilà I Jordi Martínez.