El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El 75 aniversari de La Unió tornarà a traure la música al carrer

Les formacions de La Unió realitzaran assajos a l’aire lliure a partir de la segona setmana del mes de maig.
  • Fa setanta-cinc anys de l’associació de les dues bandes que existien en 1946 a la ciutat: La Unió i l’Artística.

  • La Unió ha llançat un concurs per a seleccionar un logotip amb el qual s’identificarà el 75 aniversari de l’època moderna de la societat.

A l’arxiu de la Unió Artística Musical trobem documents que acrediten l’existència de l'associacionisme musical a Ontinyent fa més de 150 anys. No obstant això, la refundació que donaria lloc a La Unió compleix enguany el seu 75 aniversari.

Segons ens explica Rafa Soler, president de la SUAM Ontinyent des de fa tres anys, “ara fa setanta-cinc anys de l’associació de les dues bandes que existien en 1946 a la ciutat, que eren La Unió i l’Artística. Aquestes dues bandes s’uneixen per a crear la Unió Artística Musical”. D’acord amb aquestes dades, podríem afirmar que l’associacionisme musical a la capital de la Vall d’Albaida es remunta a prop de 180 anys, apropant-se a altres casos concrets com ara La Artística de Bunyol o La Primitiva de Llíria.

Respecte del reconeixement d’aquest 75 aniversari, fa tan sols uns dies que la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent ha rebut la conformitat de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Segons ens explica Soler, “per a que es reconega aquest 75 aniversari has de remitir una sèrie de documents, com ara l’acta de fundació, per exemple. La federació ho ha portat a un ple després d’haver estudiat tot el que hem presentat i finalment ens han concedit el distintiu que avala els nostres 75 anys. El reconeixement, possiblement, es farà efectiu en el moment en que fem un concert”.

2021 serà un any de celebració per a La Unió, però per a celebrar aquest aniversari cal que comencem a definir els esdeveniments en dates concretes. D’acord amb les paraules del president, l’acte que marcarà el punt d’inici de l’efemèride tindrà lloc el segon dissabte de juliol d’enguany. “El 10 de juliol tenim previst realitzar un concert a la plaça de l’Ajuntament d’Ontinyent, sempre que la situació sanitària del país ens ho permeta. Ara per ara confiem en que tot anirà relaxant-se i, adaptant-se a totes les mesures de seguretat, podran començar a fer-se més coses a l’aire lliure. Amb aquest concert, on hi haurà una sèrie de sorpreses, volem tornar al poble d’Ontinyent el que ens ha donat durant aquests setanta-cinc anys”.

D’entre les sorpreses que tindran lloc al concert, el president de La Unió avança que trobarem involucrades diferents associacions locals. A més, aquest esdeveniment servirà per a fer una segona estrena d’una obra que únicament va ser interpretada, una vegada, prop del 1873. La peça en qüestió és una obra de Ruperto Chapí que es va interpretar en una retreta militar com a obsequi als reis i que recentment La Unió ha adaptat per a ser interpretable amb els instruments actuals.

Pel que fa al concert, les i els músics de la SUAM Ontinyent ja es troben assajant per a oferir a la ciutadania un repertori “molt exigent per al músic, i més venint d’un any de paró conforme hem estat. Si som realistes, els únics que han tingut un poc més de seguida han sigut aquells que estan al conservatori o a les escoles. Els músics que es dediquen a la banda de manera amateur han estat més parats. Tot i que la normativa per a les societats musicals ens permetia haver estat fent assajos amb els 50% de l’aforament del local, nosaltres, considerant que la situació no era la més adequada per a ajuntar atenta gent, hem anat programant el nostre calendari amb molta responsabilitat”.

Per a trobar l’última vegada en que la capital de la Vall d’Albaida va poder emocionar-se amb la música de la SUAM d’Ontinyent hem de remuntar-nos a la vesprada del divendres 31 de juliol de 2020, quan a la plaça de Sant Domingo la música festera sonava amb motiu del 1r Memorial Mestre Ferrero. “El següent que teníem era el concert de les festes de Sant Rafel, que ja no es va poder fer. A partir d’ahí vam començar, molt tèbiament, a preparar Santa Cecília però la situació sanitària es va complicar tant que van decidir suspendre tot tipus d’activitat en la banda. Després ja es van anar suspenent els concerts de Nadal, del Mig Any Fester i fins l’última setmana del mes de març no vam reprendre la nostra activitat musical, després de mig any”.

Actualment, apostant per la seguretat de les i els socis de la Unió Artística Musical, des de la junta s’ha considerat l’opció d’assajar a l’aire lliure. Després de dur a terme una sèrie de reunions amb les institucions públiques i empreses privades, “si no passa res assajarem al pati de la parròquia de Sant Rafel. A partir de la segon setmana de maig, tots els dissabtes, la formació juvenil assajarà de matí i la banda de vesprada. Sempre hem tingut costum de fer dos assajos a la setmana, però hui per hui és impossible.

“La idea era celebrar l’aniversari durant tot l’any en curs, és a dir, des de gener fins a desembre. En l’època en que ens trobem no és el millor, per això hem decidit que els actes de celebració tindran lloc des de l’1 de juliol fins a l’1 d’agost de l’any vinent. Ara estem treballant en la programació d’activitats i esdeveniments més puntuals amb els que volem donar suport a aquest 75 aniversari. El 3 de juliol, per exemple, volem presentar el logo de l’aniversari, aprofitant per a fer la presentació de tots els actes”, avança Rafa Soler.

EL LOGOTIP DEL 75 ANIVERSARI 

Conjuntament, la comissió i la junta han cregut convenient que el punt de partida de l’aniversari fora la recerca d’un logo. “Volem una imatge que represente la nostra història i creguem que aquest concurs és una manera d’obrir l’aniversari de La Unió a tota la ciutadania”.

Així, des de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent es convoca un concurs per a seleccionar un logotip amb el qual s’identificarà el 75 aniversari de la nostra època moderna (1946-2021). Aquesta imatge s’utilitzarà per a identificar i difondre les activitats de celebració.

Al concurs podran participar persones majors de 16 anys, siguen o no professionals. Cadascun dels participants podrà presentar un màxim de dos treballs, que hauran de ser originals i inèdits. El logotip haurà de reflectir el caràcter i la història de l’associació cultural més antiga d’Ontinyent. El període de presentació, que ja ha començat, finalitzarà el divendres 21 de maig de 2021.

Les bases del concurs poden consultar-se fent click en aquest enllaç. A més, la SUAM Ontinyent posa a disposició dels participants la seua adreça de correu electrònic (secretaria@suamontinyent.com) i el seu número de telèfon (96 238 10 30) per a resoldre qualsevol dubte.