El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

El Blas Fridei i el Mercat de Sant Mateu

A València, la setmana que ve, comencen les obres de rehabilitació del Mercat del Grau. És el més antic de la ciutat i havia estat esperant alguna cl…

A València, la setmana que ve, comencen les obres de rehabilitació del Mercat del Grau. És el més antic de la ciutat i havia estat esperant alguna classe d’intervenció durant 20 anys. Només quedaven 4 parades en funcionament i l’espai havia deixat de ser el centre de la vida del barri des de molt abans. Els resulta familiar la situació?

Donar-los solució a estes coses és complicat i van més enllà d’una actuació directa sobre el que aparentment és el problema. El problema de la situació a la que ha arribat el Mercat de Sant Mateu no és només el mercat en ell mateixa, ni dels comerciants que resisteixen estoicament al seu interior. El problema és també la despoblació del centre, el canvi dels costums de compra de les persones i, segurament, la falta d’iniciatives a mig i llarg termini.

La solució al Mercat del Grau de València ha sigut convertir-lo en una barreja de mercat i mercat de productes gourmet, a l’estil del Mercado de San Miguel de Madrid. Un lloc on poder anar a comprar i poder, a més, fer-se unes cerveses o un vi adquirint els productes directament als venedors. Serà suficient per a revitalitzar-lo? És la solució més idònia? S’ha tingut en compte que el problema del Grau de València, segurament, és més ample i arriba més lluny que a una “simple intervenció directa? No tinc ni idea ni de com començar a contestat estes preguntes.

Les solucions que funcionen en un lloc, no tenen perquè funcionar necessàriament en un altre. Però s’han d’explorar les alternatives possibles i, sobre tot, s’han de discutir i s’han de posar damunt de la taula. Perquè si algun dia acabara tancant el Mercat de Sant Mateu, no es poguera dir que, com a mínim, es va intentar una solució.

Respecte de la despoblació del centre s’ha dit tant i tantes vegades que hui no toca tornar-ho a reprendre. Sobre la falta d’iniciatives a mig i llarg termini... potser estiguen vinculades amb la primera. Sobre el canvi de paradigma en els hàbits de consum... ai meidedéusenyó en quina colla de borregos ens ha convertit l’ansietat compradora d’esta societat nostra. I no m’interpreten malament. Qui escriu reconeix els avantatges de comprar còmodament instal·lat davant d’una pantalla d’ordinador. Però qui escriu, també es nega a que li facen tragar totes les MERDES CONSUMISTES (així, paraulota en majúscula) que s’inventen o s’importen i que només beneficien als quatre de sempre.

Intentem repartir-ho una miqueta millor. I ara que arriba una de les èpoques de l’any de més “gastera”, intentem no posar totes les pedres en el mateix forat.

Germán Llorca-Abad