El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Bracal de Muro: la història inacabable i ara, a més, amb Covid-19

Interior del Bracal / AM

Lia Sanjuan, representant de mares i pares del Consell Escolar del CEIP El Bracal, indica que "el que hi ha són 4 xapes. Hi ha moltíssima humitat i en la humitat és on més s'ha demostrat que es reprodueix aquest virus. Estem super preocupats, a més a més, amb aquesta pandèmia que ens ha tocat viure". L'alcalde, Gabriel Tomás, assegura que el curs "serà un caos" i que "amb el Coronavirus, si han d'estar separats per grups, ha de ser complicat".

Un curs més, alumnes i professors del Col·legi Bracal de Muro tornaran als antics barracons en els quals han estat 12 anys. Educació ha decidit reparar i fer millores en aquests barracons i no construir uns més moderns, com es va comprometre en un principi amb l'ajuntament i el centre. Pel que fa a la construcció del definitiu col·legi, l'empresa adjudicatària va incomplir el contracte i Conselleria l'ha licitat de nou. L'alcalde de Muro, Gabriel Tomás, "no s'atreveix a donar un nou termini després de 12 anys", però assegura que si tot va bé "a principis de 2022 podria estar el nou col·legi acabat".

L'empresa adjudicatària que estava construint el nou i definitiu Bracal ha fet una 'jugada fosca' als pares, mares, ajuntament i Conselleria. Va fer que el govern autonòmic trencara el contracte, ja que no va complir amb l'execució de l'obra. A causa d'açò, tot s'ha endarrerit i els xiquets, si tot va bé, podrien tindre un nou cole a principis de 2022, segons l'alcalde.

El curs 20/21, el curs de la Covid-19, també començarà en barracons. La comunitat educativa està molt preocupada per aquest fet, ja que en els barracons és més difícil complir les condicions de seguretat i higiene. Lia Sanjuan, representant de mares i pares del Consell Escolar del CEIP El Bracal, indica que "el que hi ha són 4 xapes. Hi ha moltíssima humitat i en la humitat és on més s'ha demostrat que es reprodueix aquest virus. Estem super preocupats, a més a més, amb aquesta pandèmia que ens ha tocat viure". L'alcalde assegura que el curs "serà un caos" i que "amb el Coronavirus, si han d'estar separats per grups, ha de ser complicat".


L'explicació que els han donat del perquè de la reparació dels barracons i no la construcció d'uns nous és que "el 7 de setembre no podrien estar en funcionament i no podria començar el nou curs", segons Tomás. Pel que fa a la reparació, la inversió ronda 400.000 euros i suposa el canvi de finestres, la instal·lació d'una nova coberta i nous aires condicionats, entre d'altres.


Lia Sanjuan assegura que les condicions per a la comunitat educativa són roines i estan "desesperats": "quan plou entra aigua, quan fa vent s'alça el sostre, no hi ha la temperatura adequada, ahí dins no es pot viure. El patí no té ni una ombra. Hi ha fums de les fàbriques del polígon industrial, estan al costat d'un tanatori...".

Sanjuán també afirma que "no és un problema del Bracal, és un problema de poble. 3 de cada 4 xiquets de Muro venen a aquesta escola. Penseu en la pandèmia i com estaran aquests xiquets".


Gabriel Tomás assegura que aquest "no és un tema polític" i sosté que "les administracions no volen escoltar la veu del poble. Ni en 7 anys el PP ni en 5 anys PSOE - Compromís ho han solucionat". Afegeix que "Conselleria ha decidit no donar la solució de construir uns nous barracons i ha decidit reparar aquests. No és un tema polític, és un tema que va molt més enllà".

Al mateix temps, des de Muro també estan molestos amb l'empresa adjudicatària que no va complir amb el contracte. Gabriel Tomás apunta que l'adjudicatària "es va presentar, tot funcionava estupendament bé quan va començar l'obra. Després l'obra avançava molt lentament i l'empresa quasi no feia res. L'empresa deia que hi havia unes coses que s'havia de modificar del projecte. Conselleria deia que el projecte estava bé. Així van estar cert temps fins que Conselleria va aconseguir el trencament d'eixe contracte. Paral·lelament ha començat una nova licitació a la qual es van presentar 17 empreses. Estem a l'espera de la pròxima Mesa de Contractació i esperem a veure si açò avança d'una forma o una altra". Malgrat no estar convençut, Tomás indica que a principi de 2022 podrien tindre un col·legi d'obra construït i llest.